НОВИНИ

Великобритания стартира процедурата по напускането на ЕС

Британският премиер Тереза Мей подписа писмото, което официално задейства клаузата за излизането на страната от съюза. Официалното предизвестие по член 50 от Лисабонския договор ще бъде доставено на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в ранния следобед.

Лилия Мустакова
от Лилия Мустакова
06:06, 29.03.2017 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Официалното писмо на британския министър-председател Тереза Мей ще достигне до Доналд Туск в 14:30 часа българско време. Това ще задейства официалната процедура по изхода на Великобритания от Европейския съюз, като времето, с което държавата разполага за преговори, е две години.

Днес, Тереза Мей ще изнесе реч през Камарата на общините в британския парламент, в която се очаква тя да потвърди началото на въпросния срок. Според предварително публикувания текст на речта, Мей ще обещае да говори от името на всички граждани, включително и на европейците, живеещи в Кралството.

Тя ще подчертае колко е важно Великобритания да остане сплотена през този процес, след като шотландският парламент одобри предложението на първия министър, Никола Стърджън, за нов референдум за независимост.

Мей отговори на въпросното решение с отказ, като заяви, че Брекзит е изключително неудобно време за подобни действия.

На 29 април предстои среща на лидерите на останалите 27 страни-членки на Европейския съюз, в която те ще дадат мандат на Европейската комисия да започне официални преговори с Кралството. Очаква се преговорите да започнат през май, след като Комисията уточни правилата, по които ще се води договарянето.

И двете страни целят дискусиите да приключат до есента на 2018 година, след което Европейската комисия, Европейския парламент и парламентът на Великобритания ще гласуват за уточнените условия на изход. Очаква се процесът да приключи до края на март 2019 година.


Какво да очакваме от преговорите за Брекзит и как те се отразят на сънародниците ни във Великобритания? - вижте коментара на журналиста Мария Спирова от Лондон!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецсъдът с нов опит да даде ход на делото за атентата на летище Сарафово
Спецсъдът с нов опит да даде ход на делото за атентата на летище "Сарафово"
Присъди и глоби за сътрудници на Алексей Навални
Присъди и глоби за сътрудници на Алексей Навални