НОВИНИ

Велосипедисти настояха за изграждане на велоалея на бул. "Дондуков"

Граждани излязоха на протест срещу начина, по който ще се ремонтира софийският булевард "Дондуков". Недоволството е провокирано от това, че първоначалният проект за ремонт на булеварда е променен и в новия си вариант не е ясно дали ще има велоалея. От Столичната община заявиха, че са длъжни да се съобразят с препоръките на Министерството на културата, което разпореди паветата да се запазят. От там допълниха, че търсят вариант, при който паважната настилка да е подходяща и за изграждането на велоалея.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тереза Ставрева
19:00, 08.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Неяснотата дали след реконструкцията на булевард "Дондуков" ще има велоалея провокира недоволството на велосипедистите. Те смятат, че паважната настилка не е пречка да се изгради велоалея.

Любомир Димитров
„Градът е превзет от коли и моторни превозни средства, а хората са някъде в периферията.“
Бела Димова
„Аз най-вече настоявам да има адекватно място, отделено за пешеходците и колоездачите.“

За да докажат, че на "Дондуков" има място за велосипедисти, протестиращите извървяха пътя от Министерския съвет до Столичната община, преминавайки с колелата си по булеварда. Във връзка с протеста заместник-кметът по транспорта - Евгени Крусев, заяви, че вчера Столичната община е внесла новия проект за реконструкцията на булевард "Дондуков" в Министерството на културата, който е съобразен с изискванията на ведомоството да се запазят паветата. Крусев заяви, че Общината търси вариант, при който да се изгради и велоалея.

Евгени Крусев - зам.-кмет по транспорт на Столичната община
„Предстои да бъде направена доработка на проекта. В момента се работи по това нещо, така че да могат да се анализират всички възможности за това, първо: дали ще има велоалея, тъй като по паваж велоалея досега не е изграждана. Сега сме в диалог с велосипедните организации, чакаме техническото решение как може да се осъществи такава велоалея.“

Ако се изгради велоалея, трамвайни перони по "Дондуков" ще има само в посока Министерски съвет, тъй като габаритите на самия булевард не позволяват да има и от двете страни. От Столичната община допълниха, че очакват одобрението на проекта от Министерството на културата, за да започне реконструкцията на булеварда от булевард „Васил Левски“ до Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Кабинетът одобри минималната пенсия от 1 юли да стане 180 лева
​Кабинетът одобри минималната пенсия от 1 юли да стане 180 лева
Президентът Румен Радев летя с изтребител
Президентът Румен Радев летя с изтребител