НОВИНИ

Венецуела на ръба: страната остава в тежка политическа криза

Венецуела остава в състояние на тежка политическа криза. Обявилият се за временен президент Хуан Гуайдо призова за нови масови протести, а президентът Николас Мадуро посети военно учение, за да покаже, че армията е на негова страна. Австралия също се присъедини към страните, които признаха временния президент.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:22, 28.01.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Никой не уважава слабия, само храбрият е на почит - с тези думи към военните президентът Николас Мадуро подчерта силата на венецуелската армия, която трябва да е подготвена за всичко.

Николас Мадуро, президент на Венецуела: "Цялата американска армия атакува нашите военни. От Колумбия, те изпращат хиляди съобщения по WhatsApp всеки ден, за да изпитат нашия морал. Дойдох тук, за да кажа, че Боливарските национални въоръжени сили са близо до народа ежедневно, те са верни на революцията, на отечеството, на Конституцията."
;

В началото на втория си мандат, Мадуро е изправен пред ултиматум, даден в събота от няколко европейски страни да обяви избори до 8 дни или те ще признаят Гуайдо за временен президент. Мадуро категорично отхвърли ултиматума. На 23 януари след масови протести Гуайдо даде заявка, че е готов за властта. А днес призова за нови протести.

Хуан Гуайдо, лидер на опозицията във Венецуела: "Следваща събота ще има голяма мобилизация във Венецуела и по света. На национално и на международно ниво. Ще излезем по улиците на Венецуела и по целия свят, за да отвърнем на подкрепата, изразена от Европейския съюз към венецуелския народ, но също и да подкрепим ултиматума към Мадуро, който изтича в неделя."

Политическата криза се развихри на фона на катастрофалното икономическо състояние на страната, където безконтролната хиперинфлация надхвърля 1 милион процента, има дефицит на храни и стоки от първа необходимост, голяма част от хората гладуват, увеличават се болестите и емиграцията, а добивът на петрол намалява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицай рани един от лидерите на жълтите жилетки
Полицай рани един от лидерите на "жълтите жилетки"
Почина Румяна Гунинска - дългогодишен тонрежисьор в БНТ
Почина Румяна Гунинска - дългогодишен тонрежисьор в БНТ