НОВИНИ

Венецуела затваря сухопътната си граница с Бразилия

Президентът на Венецуела Николас Мадуро съобщи, че затваря сухопътната граница с Бразилия и обмисля подобна мярка на границата с Колумбия. Това се случва непосредствено преди планираното от опозиционните лидери приемане на хуманитарна помощ, която Мадуро отказва. Междувременно той съобщи, че Русия е предоставила на Венецуела лекарства и медицинско оборудване.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:58, 22.02.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Тягостна тишина на бразилско-венецуелската граница в нощта, след като президентът Николас Мадуро обяви, че я затваря. Решението му дойде в момент, когато опозиционният лидер Хуан Гуайдо и негови сподвижници се отправиха към границата с Колумбия, за да приемат хуманитарна помощ, въпреки заплахата на Мадуро да затвори и тази граница. Бразилия остава решена да достави помощи за Венецуела.

А на колумбийската граница, само на 300 метра разстояние, Мадуро и Гуайдо ще влязат в концертен дуел.

Мероприятията ще се състоят от двете страни на моста "Тиендитас", свързващ колумбийския град Кукута и венецуелския Уреня, блокиран от две седмици от венецуелски военни. Концертът в Кукута е организиран от британския милиардер Ричард Брансън с призив да бъде допусната хуманитарна помощ във Венецуела. В града е складирана и по-голямата част от американската помощ, която Гуайдо обеща да влезе в страната утре. Другият концерт, в Уреня, ще продължи до неделя под надслов "Долу ръцете от Венецуела".

Междувременно, големи задръствания се образуваха по пътищата към границата с Колумбия. Като причина за тях се посочват действията на венецуелските военни, които спират автомобилите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортните министри на България, Румъния, Гърция и Сърбия се срещат в София
Спортните министри на България, Румъния, Гърция и Сърбия се срещат в София
Жълт код за силен вятър е обявен за 16 области в страната
Жълт код за силен вятър е обявен за 16 области в страната