НОВИНИ

Верни на Мадуро военни блокираха хуманитарната помощ за Венецуела

Верни на Николас Мадуро военни блокираха моста, който свързва Венецуела с Колмубия, за да не допуснат хуманитарната помощ да влезе в страната. Камионите с храна и лекарства бяха поискани от временния президент Хуан Гуайдо. Според опонента му, обаче, хуманитарната помощ е оправдание на чуждите държави да нахлуят във Венецуела.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:00, 06.02.2019
Чете се за: 01:00 мин.
По света
верни мадуро военни блокираха хуманитарната помощ венецуела

Какута - от няколко седмици в колумбийския град се продава и купува всичко. Селището е най-близкото до Венецуела. Всеки ден в него идват около 50 хиляди венецуелци в търсене на храна и лекарства. Ходят пеш, заради забрана на Мадуро отпреди три години границата да бъде преминавана с автомобили.

Луис Фернанадо, тръговец на коси: Купувам косите на жените. Венецуелките ги продават, защото са отчаяни.

През последните месеци Луис Фернандо е отрязъл косите на стотици жени от съседната държава.

- Мъчно им е, тъжни са когато им режа косите.

Със спечелените пари клиентките му си купуват храна и лекарства.

- Във Венецуела няма нищо. Няма лекарства. Нищо.

По молба на временния венецуелски президент Съединените щати изпратиха за страната храни и лекарства. Верните на Мадуро военни, обаче, блокираха моста, който свързва Какута с Венецуала с цистерна и контейнери.

Хуан Гуайдо, временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела: Ако хуманитарната помощ не пристигне, 300 000 души са застрашени от смърт.

Но за опонента му Николас Мадуро хуманитарна криза във Венецуела няма, а чуждите страни я използват като оправдание за инвазия.

Николас Мадуро, президент на Венецуела: Знаете ли какво иска Доналд Тръмп? Петролът на Венецуела. Отчаяно иска да открадне петрола на Венецуела.

Според статистика на ООН всеки ден около 5 хиляди души бягат от Венецуела. От 2015-та година 3 милиона души са напуснали страната.

Луис Фернандо, тръговец на коси: Всички, които минават през Какута казват, че ще се върнат във Венецуела. Искат да се върнат, защото там са оставили семействата си.

Хуан Гуайдо вече има подкрепата на около 40 държави. Русия и Китай подкрепят Николас Мадуро. Зад него стои и армията на Венецуела. Гуайдо продължава с демонстрациите. За 12 ти е насрочен следващия голям протест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинения на задържаните двама касоразбивачи в Бургас
Повдигнаха обвинения на задържаните двама касоразбивачи в Бургас
16-годишен е привлечен като обвиняем за умишлено убийство в Казанлък
16-годишен е привлечен като обвиняем за умишлено убийство в Казанлък