НОВИНИ

Заради проблемите с е-винетките: Без глоби за липсата на винетки до 15 януари

До 15 януари "Пътна полиция" и тол полицията няма да глобяват шофьорите без винетка. Агенция „Пътна инфраструктура“ даде гратисен период след сигналите за проблеми с купуването на електронни винетки. Междувременно след София и Варна иска освобождаване на републикански пътища от винетки. Утре премиерът ще се срещне с представители на сдружението на общините, за да обсъдят въпроса.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на „По света и у нас“
20:07, 03.01.2019
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

След редицата сигнали от страната, АПИ обяви гратисен период за шофьорите до 15 януари. По думите им, през януари тече информационна кампания за всички шофьори, освен това повечето винетки на шофьорите изтичали в края на януари.

Към момента само на ГКПП „Капитан Андреево“ и „Дунав мост“ имало поставени терминали. До края на месеца ще има на всички гранични пунктове. Тепърва ще се уточнява между Пътна полиция и агенция "Пътна инфраструктура" как КАТ да има достъп до системата на АПИ и как ще се извършват проверките.

;

От АПИ казаха, че от 18 август системата е била в режим на виртуално тестване.

Антон Антонов, директор на Националното тол управление: От 7 януари, този понеделник, така ще разпространим мрежата за продажба на винетки - по традиционния начин, плащане в брой или с карта, с EasyPay, големите вериги бензиностанции. Това ще се обезпечи този процес по границите, бъдете търпеливи, от 7 януари това ще се случи.
Олег Асенов, АПИ: Знаете, че има механизъм за конвертиране на винетките, важно е да съобщим, че от днес ние спираме този механизъм поради простата причина, че повече от 33% от конвертираните винетки системата на анализ на потенциални измами дава съобщения, че те са винетки, които не са конвертирани добросъвестно от потребителите. Ние имаме 168 винетки конвертирани за един регистрационен номер.

Липсата на терминали за електронни винетки на Дунав мост при Русе предизвика напрежение сред шофьорите по-рано през деня. Повечето от тях бяха принудени да пътуват без винетка до най-близката бензиностанция, за да си купят. В късния следобед терминали бяха разположени.

;

След решението за отпадане на винетката за Софийската скоростна тангента и Община Варна ще поиска това за някои пътища. Според Списъка на републиканските пътища с винетна такса, сега варненци в областта плащат за преминаването по пътя Варна-Приселци, който ще е част от магистрала Черно море. Винетка се дължи за четири първокласни и второкласни пътя. Винетка в област Варна плащат и за 19 третокласни пътя.

;

Премиерът Бойко Борисов предложи на Националното сдружение на общините, ако искат пътища да бъдат освобождавани от винетка, те да поемат тяхната поддръжка и почистване. Дали и как ще се случи това ще обсъдят утре в МС премиерът и общините на извънредна среща.

Проверка на пътищата в България, направена от МРРБ, показа, че 1214 км. от републиканската пътна мрежа са предложени приоритетно за ремонт през 2019 г., като за това ще трябват 930 млн. лв. Данните сочат, че от 11 530 км. третокласни пътища в страната, 930 км. са в отлично състояние, а 3730 км. - в лошо. Изводът е, че липсата на финансов ресурс през годините е основната причина за лошото състояние на тези пътища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет са откраднатите картини на Владимир Димитров - Майстора
Пет са откраднатите картини на Владимир Димитров - Майстора
Правителството разглежда доклада за избор на нов изтребител на 9 януари
Правителството разглежда доклада за избор на нов изтребител на 9 януари