НОВИНИ

Високи нива на замърсяване на въздуха в София

Девет пъти над нормите замърсяване на въздуха с фини прахови частици е отчетено в няколко квартала на София през изминалото денонощие. От данните на сайта на Столичната община се вижда, че за последните 24 часа най-тежко е превишаването на допустимата концентрация в районите Павлово, Красно село и Надежда. Там концентрацията на фини прахови частици в определени часове, достига до 9 пъти над нормата.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова Паулина Найденова
19:32, 03.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Причина за замърсяването на въздуха в София е масовото използване на твърдо гориво, изгорелите газове от колите и неблагоприятните метеорологични условия, категорични са специалистите. В Павлово, Красно село и Надежда концентрацията на фини прахови частици в сутрешните и вечерните часове на денонощието е достигнала до 450 микрограма на кубичен метър, което надвишава 9 пъти нормата, от 50 микрограма. Вчера Изпълнителната агенция по околна среда е отчела 4 пъти увеличение на фининте прахови частици в София за 24 часа. Превишава се и годишната норма.

Емилия Стойнева, Нач. отдел "Мониторинг на въздуха": "Това са пунктовете в Дружба, в Павлово, в Хиподрума, в Младост и в Надежда е превишена нормата от 35 пъти за една календарна година. Единствено в пункт Копитото няма превишение на нормата."

Новина за мръсния въздух в София беше една от най- коментираните теми в социалните мрежи днес. Голяма част от столичани предлагат Столичната община да започне да информира хората по-често за замърсяването на въздуха, за да могат хората сами да си направят извода какви са последиците за здравето ни от отоплението на дърва и въглища. За целта софиянци предлагат дори да се купят повече монитори, които да се поставят на възложи точки в града, за да се вижда от повече хора какво е качеството на въздуха, който дишаме.

Новият заместник кмет по околна среда на Столичната община Йоана Христова каза, че основен приоритет в работата й ще бъде по-чистият въздух в София.

Йоана Христова, зам. кмет по околна среда, Столична община:
Ще продължим модернизацията на градският транспорт с идеята, той да стане по привлекателен за гражданите, така че в един момент повечето от тях да слязат от колите си, защото автомобилите са едни от основите генератори на фини прахови частици. 60 процента от фините прахови частици в момента през зимата в София се дължат на отоплението с твърдо горива - разбирайте дърва и въглища. Наясно съм че проблема е сериозен, защото това е замърсяване от многоточкови източници. Но ще започваме да работим в тази посока.

В сравнение със София, превишаване на нормите в Пловдив, Русе, Силистра и Благоевград е било само два пъти вчера. Единствено варненци са дишали по-чист въздух през изминалото денонощие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ски сезонът на Витоша беше официално открит
Ски сезонът на Витоша беше официално открит
Част от опозицията в Сирия няма да участва в преговорите за мир
Част от опозицията в Сирия няма да участва в преговорите за мир