НОВИНИ

Кунева начерта промените, които да влязат в българското училище от 1 август

Въвеждане на точковата система при оценяването на изпитите след 4-ти и 7-ми клас, по-кратки междучасия по решение на директорите и директорски ваканции до три дни - това са част от промените, които трябва да влязат в българското училище от 1 август. Тогава в сила влиза новият закон за училищното образование. Засега това са предложения на просветното министерство и предстои обсъждането им, каза в Сутрешния блок на БНТ просветният министър Меглена Кунева.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:39, 12.07.2016
8099
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Министерството предвижда до края на седмицата да представи още два от общо 19-те държавни образователни стандарта, които са необходими, за да функционира новият закон за училищното образование. Те ще са за организацията в училище и за оценяването. При стандарта за оценяването се предвижда тестовете след 4-ти и 7-ми клас вече да се оценяват с точки, а не с оценки от 2 до 6.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Точките са по-справедливата система. Примерно, за да получиш тройка това е между 20 точки и 40, импровизирам, а когато имаш точки това ти дава възможност да покажеш силните си страни, защото 30 точки са 30 точки и ако някъде другаде си бил по-силен, в друг модул от оценката, комбинирайки тези точки, детето вече му е помогнато да покаже най-доброто от себе си.

Очаква се още националното външно оценяване да се провежда на по-късни дати. За седми клас изпитите ще бъдат преместени между 15 и 20 юни, за четвърти клас в края на май, началото на юни. Колкото до другия стандарт - за организацията - училищата ще получат възможност да изместят началото на учебния ден в 8,30 за началния курс. Тези, които са на две смени обаче няма да могат да се възползват от промяната. Предвижда се още директорите да решават дали да въведат по- кратки междучасия в училищата си - 5 вместо 10- минутни.Това щяло да се наложи в по-големите училища, където децата учат на две смени.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Директорите и учителите познават, ако щете динамиката на децата, различните поколения, те могат да решат и ще решат правилно.

Ваканциите ще бъдат пет - първата ще е за 1 ноември, втората ще обедини коледните и новогодишните празници и ще свърши чак след първата седмица на януари, третата ще бъде 7-8 дни между сроковете и ще се нарича зимна. Както и досега, ще има пролетна и лятна ваканция. За първи път ще се даде възможност на директорите да разпускат децата по свое решение. Директорските ваканции ще бъдат до три дни. Това ще се прави при епидемии, голям студ или друго бедствие.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Какво може да направи директора, ако има има грип, грипна ваканция да каже ето сега три дена, за да може в училището в един град да се съобрази с картината наоколо.Трябва да имат самостоятелност директорите.

Предстои двата стандарта да се качат на страницата на министерство и да бъдат подложени на обсъждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бързо производство за уличните стрелци от Пловдив
Бързо производство за уличните стрелци от Пловдив
Проверки вдигнаха оборота по Черноморието
Проверки вдигнаха оборота по Черноморието