НОВИНИ

Все повече тийнейджъри с говорни нарушения заради стоене пред компютъра и стрес

22 октомври е Международният ден на заекващите хора. Според логопедите все повече тийнейджъри имат говорни нарушения, заради дългото стоене пред компютъра и загубата на речеви умения.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Ива Колева
19:40, 22.10.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

13-годишният Юсеин започва да заеква преди 8 години. Родителите му решават, че говорните му затруднения ще отшумят с времето, но това не се случва. Затова майка му записва час за логопед. И така вече 2 години момчето и логопедът Силвия Пасева работят заедно, за да може Юсеин да се справи със заекването.

Севим Селимова: Помагам му и аз, бавно да говори и да не се притеснява.

А през последните 2-3 години броят на тийнейджърите между 15 и 18 години, които имат говорни нарушения, тревожно расте. Д-р Пасева казва, че това често се дължи на липсата на добра комуникация, което пречи на младия човек да развива речевите си умения.

Силвия Пасева, логопед: Комуникацията е процес между двама или повече души. Комуникация не може да има с телевизор или с таблет.

Причините човек да започне да заеква обаче не свършват до неумението да общува.

Силвия Пасева, логопед: При по-големите предполагам, че това е стресът, като заболяване това е комуникативно нарушение, при малките деца това много често е фаза в развитието, проявява се, след което би могло да отшуми от само себе си. За съжаление, много малък процент отшумява.

Оказва се, че това говорно нарушение се среща 4 пъти повече при мъжете, отколкото при жените. А специалистите съветват, ако разговаряме с човек, който заеква, да не довършваме думите вместо него и в никакъв случай да не го прекъсваме, защото така проблемът се задълбочава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в столичния квартал Лозенец заради строежа на небостъргач
Протест в столичния квартал Лозенец заради строежа на небостъргач
Съдът освободи Валентин Стоянов, който преби акушерка в „Шейново“
Съдът освободи Валентин Стоянов, който преби акушерка в „Шейново“