НОВИНИ

Протест срещу добива на шистов газ в Добрич

С протестно автошествие от центъра на Генерал Тошево до село Кардам над 200 шофьори заявиха категоричната си позиция срещу инвестиционното намерение за проучване и добив на шистов газ в Добруджа. Хората са притеснени, че водата и въздухът ще бъдат замърсени, а основният поминък в региона - земеделието, ще бъде унищожен.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Надежда Карапанчева
19:30, 22.10.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Сборен пункт на протеста беше сградата на общината в Генерал Тошево, пред която се събират и подписи срещу намерението да се добива газ в региона с 41 сондажа. До днес са се подписали близо 5000 души.

Галя Тодорова: Подкрепяме каузата на всички, които не желаят да позволим тази фирма да дупчи нашата Златна Добруджа, откъдето идва хлябът ни.
Красимир Станев: Крайно време е управляващите да се замислят, че ние не сме овце, а сме хора, които имат собствено мнение. Достатъчно умни сме, за да знаем какво ще причини това на целия регион.
Анди Грийн: Аз съм тотално против добива на газ, независимо от метода – вредно е за дивата природа, за водата, за всичко. Местните жители няма да спечелят нищо от това. Безсмислено е и твърде опасно.
Минко Кирчев: Аз не съм съгласен в нашата област 41 сонди да има – паяжина от тръби и географското понятие Златна Добруджа или Житницата на България да бъде заменено с Долината на сондите.

Затваряне на границата с Румъния нямаше, но с вой на клаксони стотици мотоциклети и коли направиха протестно шествие по международния път до Кардам, като забавиха движението. Протестите продължават на 28-ми октомври със селскостопанска техника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият кмет на Тбилиси е известният грузински футболист Каха Каладзе
Новият кмет на Тбилиси е известният грузински футболист Каха Каладзе
Референдум за по-голяма автономия в две италиански провинции
Референдум за по-голяма автономия в две италиански провинции