НОВИНИ

ВСС иска мониторингът на ЕК да отпадне

Две седмици преди евродоклада, който ще обобщи свършеното в областта "Правосъдие" за 10-годишен период - Висшият съдебен съвет ще настоява мониторингът за България да отпадне. Съветът реши тази позиция утре да бъде изразена пред заместник-генералния секретар на Европейската комисия. Първото заседание за годината на Пленума на Висшия съдебен съвет премина в остри спорове и приключи изненадващо, след като остана без кворум.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:30, 12.01.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Позицията на Висшия съдебен съвет, че мониторингът не работи и трябва да отпадне - не е изненада. Изразявана е и на предишни срещи с евроекспертите. Миналата година беше защитена на конференция в Брюксел с участието на главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Днес обаче предложението дойде малко неочаквано при определянето на представител за срещата.

Незабравка Стоева - член на ВСС: Почти спонтанно се появи предложението ми и аз го направих.

Според Стоева страната ни е изпълнила всички основни препоръки на Европейската комисия. Тя посочи, че многократно са променяни закони и дори Конституцията, често без да се дочака ефектът от предишни изменения. Само Законът за съдебната власт е ремонтиран повече от 25 пъти.

Незабравка Стоева - член на ВСС: Доверието на хората към съдебната система в рамките на тези 10 години не се повиши, напротив. И според мен е незаслужено да се поставя една лоша оценка за работата общо на съдебната система.

Гласувалите против възразиха, че предложението е направено в последния момент без мотиви и без дебат. Председателят на ВКС посочи, че законодателните промени касаят работата на Народното събрание, а не и свършеното от ВСС. Той също ще присъства на срещата с представителите на Еврокомисията.

Лозан Панов - председател на ВКС: Аз съм на малко по-различна позиция. Смятам, че мониторингът е вече 10 години. За мен въпросът е да се преосмисли как всички препоръки да бъдат изпълнени. За мен това е по-важното.

Съветът започна годината със спорове и традиционните противопоставяния. Не беше прието предложение - българските прокурори да бъдат обучавани от румънски по борба с корупция. Заседанието приключи неочаквано - заради противоречия около състава на междуведомствената група, която ще работи по препоръките на европрокурорите към държавното обвинение. Част от членовете на съвета демонстративно напуснаха и залата остана без кворум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потребителските спорове – вън от арбитражните съдилища
Потребителските спорове – вън от арбитражните съдилища
Лед скова морето и няколко реки
Лед скова морето и няколко реки