НОВИНИ

Втори ден от издирването на 6-годишното дете от Панагюрище

Втори ден продължава издирването на 6-годишната Делка от Панагюрище, чиято сестричка беше открита мъртва в река Луда Яна. Следа от нея обаче все още няма. Двете момичета изчезнаха в придошлите води в Панагюрище. Психолози вече работят с останалите 3 деца в семейството. От социалните служби съобщиха, че те няма да бъдат отнети от майката, защото проверката е показала, че не са били оставяни системно без родителски надзор.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
19:39, 09.07.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Мащабната акция по издирването започна сутринта. 16 групи от полицаи, пожарникари, ловци и доброволци претърсваха двата бряга на река Луда Яна. Периметърът беше разширен към коритото след село Попинци. Двете деца изчезнали вчера, докато били оставени да ги гледа по-голямата им сестра.

Зорка Ангелова-сестричка на удавеното дете: Вчера влязох вътре, защото бебето плачеше и те вънка си играеха и за след като излезнах, те ги нямаха, почнах да ги търся навсякъде, но не ги намерихме.

Майката Йорданка, която има 5 деца, твърди, че за първи път ги е оставяла сами. В злополучния ден се наложило да отиде да помага в почистването в близкия цех. Мъжът й работи в Англия.

Често ли са ходили децата там да си играят?
Йорданка - майка на удавеното дете: Не, не, ще си играят до ореха или ще отидат тука до стадиона, тука, където играят топка. Това никога не е било да отидат там, никога! Винаги са ми се обадили. Тука ще играят или на стадиона ще бъдат, тука със сестрите си.

Социалните служители са констатирали, че Йорданка се грижи добре за децата си, затова останалите 3 няма да й бъдат отнети.

Димитрана Караатанасова - дирекция „Социално подпомагане"-Панагюрище - До този момент и личните лекари, и училищата твърдят, че тя е отговорна майка. Социалните работници са ходили на други адреси по случаи, които работим и до този момент майката е била с децата си.

Йорданка обвинява за случилото се необезопасения мост, от който най-вероятно са паднали момиченцата. А местните казват, че тук често играят деца.

Николина Янева: Да, и къпеха се в тая вода, тя беше чиста хубава вода, аз едва ги изкарвах, викам - излизайте ще стане пакост, не, къпят се.
Йорданка - майка на удавеното дете: Този мост да дойде кметът и да си го прави тука, да види какво става за втори път пада - има работници, дето минават тука отиват на Каблешков.
Константин Борисов- гл.специалист „Инвеститорски контрол"-община Панагюрище: Ще бъде премахната, ще се изнесе тази греда, перилата каквото е останало, за да може водата да се оттича.

Районната прокуратура в Панагюрище започна проверка по случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливен дъжд наводни пътен участък в района на село Джулюница
Проливен дъжд наводни пътен участък в района на село Джулюница
Румен Радев връчи орден Стара планина - I степен на проф. Михаел Бар-Зоар
Румен Радев връчи орден "Стара планина" - I степен на проф. Михаел Бар-Зоар