НОВИНИ

Освободиха задържаните за покупко-продажба на матурите

Втори пробив на сигурността на матурите. Днес екип на Нова телевизия успя да се сдобие с вариантите на изпитните теми, минути след като бяха обявени.

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 20.05.2016
Чете се за: 00:29 мин.
Още

Тримата задържани за покупко-продажба на отговори на матурата по български са освободени. Те са в приятелски отношения, като един от тях е още ученик. По случая вече са разпитани 7 свидетели. Извършени са и претърсвания в жилища на лица, които са препращали или получавали есемес с верните отговори от матурата. Все още не са готови техническите експертизи на телефоните, които бяха иззети от задържаните. Не е установено и кой е първоизточника на отговорите.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Ако се установи, че са изнесени от ученик, който е бил на самия изпит, изпратил е въпросите, а някой ги е решил - категорично не можем да твърдим, че е извършено престъпление от общ характер. За престъпление по служба, за каквото се води в Стара Загора, в Окръжната прокуратура в Стара Загора, разследването се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години, както и лишаване от права. Ако се касае за разгласяване на служебна тайна, се наказва това престъпление с лишаване от свобода до 2 години.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест и половина години затвор за Златомир Иванов-Баретата
Шест и половина години затвор за Златомир Иванов-Баретата
Росен Плевнелиев: Няма да се кандидатирам за президент
Росен Плевнелиев: Няма да се кандидатирам за президент