НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Няма да се кандидатирам за президент

Президентът Росен Плевнелиeв няма да се кандидатира за втори мандат на предстоящите избори. Това обяви самият той в специално изявление на "Дондуков" 2.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:00, 20.05.2016
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Плевнелиев остава в политиката. Уточни също, че няма намерение да прави свой политически проект или да влиза в някоя от партиите. Държавният глава призова политиците да оставят тънките сметки за президентските избори за есента. Очаква енергията им сега да бъде насочена към съдебната реформа и антикорупционното законодателство. Надява се,че няма бъде изпусната посоката на европейското развитие на България.

Изявлението си Росен Плевнелиев започна с това, че от първия ден като президент отстоява принципни позиции, че действа независимо и по съвест. Убеден е, че когато човек вярва в правотата си, е готов да изтърпи хулите, а признанието идва рано или късно. Сподели, че когато през 2009 година е решил от бизнеса да премине в политиката си е обещал да действа принципно и по съвет.

Росен Плевнелиев, президент на Р България: Обещах си, че в политиката ще работя така, че да спя спокойно със съвестта си всяка вечер. Така се и случи. Затова се изправям днес с открито лице и чиста съвест пред народа, за да заявя, че няма да участвам в предстоящите президентски избори по лични причини. Считам, че постъпвам честно и коректно към всички, като обявявам решението си пет месеца преди президентските избори.

Росен Плевнелиев обясни, че обявява по-рано решението си, за да спре спекулациите по темата. И уточни.

Росен Плевнелиев, президент на Р България: Това, че няма да има втори мандат веднага след първия, не означава, че излизам от политиката, но не очаквайте от мен да правя нова политическа партия или да бъда член на някоя от тях. Веднъж президент винаги президент. Ще действам независимо, принципно и надпартийно, както и досега.

Държавният глава се гордее със свършеното досега. Надява се то да бъде запазено и надградено. Отправи и съвет към политиците за предстоящите месеци.

Росен Плевнелиев, президент на Р България: Оставете тънките сметки за президентските избори за есента, подкрепете съдебната реформа, дайте път на силно антикорупционно законодателство и не изпускайте посоката на европейското развитие на България, която посока аз отстоявам неотклонно.

Плевнелиев е информирал вчера премиера за решението си. По думите му с Борисов работят добре и са постигнали много заедно.

Росен Плевнелиев, президент на Р България: Както с премиера Борисов, така и с Политическа партия ГЕРБ имаме шанс да отворим една нова страница в историята на прехода, в която премиер, президент и политическата партия, която го е излъчила, да имат добри и коректни отношения през целия мандат.

Плевнелиев се надява, че с решението си ще даде път на съзиданието и работата, а не на демагогията и спекулациите в българската политика.

Росен Плевнелиев, президент на Р България: Благодаря на всички. Чувствах навсякъде и винаги народната подкрепа и разбиране. Ще продължа да служа на българите, където и да са те или аз по света.

Президентът Плевнелиев отново призова за повече морал и принципи в политиката.

Вижте цялата реч на президента ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха задържаните за покупко-продажба на матурите
Освободиха задържаните за покупко-продажба на матурите
Жълта роза за Ирина Бокова
"Жълта роза" за Ирина Бокова