НОВИНИ

Във Варна запечатаха хладилника от акцията "Ако си дал"

Областната дирекция по безопасност на храните запечата хладилната витрина във Варна, в която много хора оставяха храна за бездомните. Така благотворителната инициатива "Ако си дал", която има много поддръжници в града, е временно прекратена. Причината е, че хладилникът не е регистриран в Агенцията по безопасност на храните.

bnt avatar logo
от Елена Георгиева, Емил Жупов
22:28, 30.12.2015
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Преди два месеца много варненци приветстваха благотворителната инициатива и оттогава редовно оставят храна във витрината. Мирела е една от тях. Днес обаче се наложи да закачи торбите върху вратата на хладилника, запечатан с лепенки.

Мирела Александрова: И когато видях, че е запечатана се почувствах оскърбена от това което всъщност се опитвам да направя.

От Агенцията по безопасност на храните заявиха, че са запечатали витрината, защото е нерегламентирана. Варненци обаче са на друго мнение.

Атанаска Христова: Не съм съгласна с това, никой няма да сложи развалена или лоша храна. Хората го правят от добро сърце.
Шабан Ибрахимов: Нали ще бъде на запазено място, който иска ще си я вземе, това е добра идея...

Инициаторите на кампанията във Варна също останаха разочаровани, защото няма правно основание да се запечата хладилникът.

Душана Здравкова - организатор на кампанията: Но питам, ако ние закачаме торбички, както правят много граждани в навечерието на празници, когато им е останала храна, по контейнерите за отпадъци, кой носи отговорността. Агенцията по храните прави ли проверка.

Репортер зад кадър: Доброволците от кампанията ще се срещнат с ръководството на Областната дирекция по безопасност на храните. Ако не постигнат съгласие обаче, са решили да измият контейнер за отпадъци, в който да оставят храна и той да бъде на едно от най-оживените кръстовища във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фериботът на Белослав няма да спира в новогодишната нощ
Фериботът на Белослав няма да спира в новогодишната нощ
Жълт код за ниски температури
Жълт код за ниски температури