НОВИНИ

Пропуски в менюто за хранене в детски градини

Недостатъчни количества мляко,плодове,зеленчуци и риба има в менюто на деца от 3 до 7-годишна възраст в детските градини и ясли в Благоевградския регион. Това са установили инспектори от Регионалния център по здравеопазване при проверки.

bnt avatar logo
от Добрина Грачанлиева
20:00, 30.12.2015
Чете се за: 00:47 мин.
Още

В детски ясли и градини в Якоруда, Хаджидимово и Вълкосел в седмичното меню не се предлага риба,каквото е изискването в Наредбата здравословно хранене. Дневната дажба мляко пък се заменя с други напитки.

Валентина Георгиева - Регионален център по здравеопазване - Благоевград: „В ОДЗ Хаджидимово и в Белица се предлагат на децата напитки с подсладители, боза, студен чай, което е недопустимо”.

В детската градина в гоцеделчевското село Вълкосел менюто не включва пълноценно хранене.

Валентина Георгиева: ”Не дават едно цялостно меню със супа, основно ястие, десерт, като в някои дни пропускат супата, в други дни пропускат основното ястие”.

Задължително във всички детски градини се остават за съхранение проби за изследване от храната,приготвена за деня. Изследване се прави в случай че се появят стомашни оплаквания при децата.

Д-р Калина Милушева - Областна агенция по безопасност на храните-Благоевград: ”Пробата престоява 48 часа, ако случайно нещо има проблем ние да вземем, това е извънредно.

Нарушения, свързани с хигиената в детските градини няма, но са открити пропуски в хладилните помещения.

Д-р Калина Милушева: Например повредено уплътнение на хладилно съоръжение или повредено отчитащо температурата устройство или поява на корозия.”

Повредите в хладилните помещения вече са отстранени, казаха от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград. От Регионалната здравна инспекция, обаче ще продължат да правят внезапни проверки, свързани с режима за здравословно хранене в детските градини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
“Рок на Нова година” – на живо от Пловдив по БНТ2
“Рок на Нова година” – на живо от Пловдив по БНТ2
Хранят ли се здравословно децата в градините в Благоевград?
Хранят ли се здравословно децата в градините в Благоевград?