НОВИНИ

Въвеждат се мерки за защита на домашната ракия

Вицепремиерът Валери Симеонов прие в министерския съвет Сдружение "Българска домашна ракия" и обяви мерки за защита на традиционната напитка. Той съобщи, че законните, регистрирани малки обекти за дестилация са 1500, а незаконните - между 3 и 6 000. Симеонов призова съвестните производители да бъдат защитени от конкуренцията на сивия сектор и от големите спиртоварни.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:45, 29.11.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

С въпроса защо на кашкавала и сиренето трябва да пише колко процента е палмовото масло, а на ракията да не може да има надпис колко процента е зърнения етанол, вицепремиерът Валери Симеонов даде ход към компенсирането на този законов пропуск, облагодетелстващ големите спиртоварни.

Валери Симеонов - вицепремиер по икономическата и демографската политика: В големите спиртоварни не се произвежда ракия в този вид, в който всички си въобразяваме, че се прави - от грозде, от кайсии, от праскови или от сливи, а всъщност там се прави и от зърнен етанол. Българските закони позволяват напитката ракия да се произвежда от до 60 % зърнен етанол, той се получава от царевица, зърно, меласа, не е вреден за здравето, но той по никакъв начин не съответства на представата на потребителя за българска ракия.

Затова Валери Симеонов иска на етикета на всяка бутилка фабрично произведена ракия да пише колко процента е зърненият етанол. Освен това вицепремиерът призова да бъдат прилагани предвидените в закона контролни мерки за казаните от сивия сектор.

Валери Симеонов - вицепремиер по икономическата и демографската политика: Определено става въпрос за несериозно ангажиране от страна на Агенция "Митници", Министерството на финансите.

Симеонов каза още, че предстои продуктът домашна ракия да влезе в предстоящия Закон за българските уникати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от 50 села в Кърджалийско и Смолянско са със замърсена вода
Повече от 50 села в Кърджалийско и Смолянско са със замърсена вода
Предпремиерна прожекция на детския филм Моля те, Нептуне!
Предпремиерна прожекция на детския филм "Моля те, Нептуне!"