Янка Такева: Искаме законови промени за децата от рискови групи

Преизбраният председател на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева заяви в студиото на „Още от деня“, че ще се изискат законови промени, които да насърчават родителите на деца в рискови групи да ги изпращат на училище. Тя също така се обяви против даването на безотчетни пари на родителите с тази цел, а вместо това тя настоя във всяко училище да има социален работник, който да разпределя парите според нуждите на децата.

от БНТ
19:46, 03.07.2017
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Преизбраният председател на СБУ Янка Такева коментира още, че родителите, които не изпращат децата си на училище, не трябва да получават детски надбавки, и че този въпрос ще бъде повдигнат на предстоящата среща с началниците на регионалните управления на образованието. Тя обяви, че учителите не могат да се справят сами с онези деца от рискови групи, които не посещават училище.

;

Сред заслугите на Синдиката неговият председател посочи въвеждането на училищни автобуси в отдалечени населени места, компютъризирането на училищата, въвеждането на строга система за квалификация на учителите, национална програма за ремонти, саниране и реконструкцията на училищата, учителския пенсионен фонд.

Янка Такева, председател на СБУ: Синдикатът на българските учители може да се гордее с много неща. Много важно е, че успяхме да разширим работните места с въвеждането на целодневна организация на работа. Ние накарахме висшето образование да промени учебните си програми за подготовката на бъдещите учители, за да бъдат подготвени така, че да се формира толерантно гражданско общество.

По въпроса с подготовката на българските учители Янка Такева добави, че те са сред най-добре подготвените учители в Европа.

95 от учителите имат магистърска степен, 32 процента имат висока квалификационна степен и 12 процента имат второ висше образование.

;

Тя обяви, че високата средна възраст на българските учители е „мантра“ и че в сравнение с останалите европейски страни, всички от които страдат от демографски проблеми, проблемът не е сериозен. Тя отбеляза като проблем обаче мотивацията на млади учители да постъпват в системата на образованието, но начерта посока за справяне с това.

Но младите учители не искат да влязат в училище, заради тормоза и стреса. От Синдиката внесохме предложение да се криминализира нападението върху учител, психическо и физическо.

Янка Такева оцени повишаването на учителските заплати с 15% от септември месец като „добро начало“, но подчерта, че синдикатът ще настоява за „рязко увеличение“ на доходите на учителите и издръжката на училищата и детските градини.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Синоптикът Анастасия Стойчева: През нощта ще превали основно в Източна България
Синоптикът Анастасия Стойчева: През нощта ще превали основно в Източна България
Какви са правата ни при забавен или отменен полет
Какви са правата ни при забавен или отменен полет