НОВИНИ

Учени искат разширена употребата на индустриалния коноп

Учени от БАН поискаха разширяване на разрешената употреба на индустриалния коноп. Те се включиха в дискусията по промените в Закона за наркотичните вещества, заради значението им в производството на лекарства. Според учените прекомерните ограничения у нас идват от непознаване на разликите между конопа, канабиса и марихуаната. В сутрешния блок "Денят започва" министърът на земеделието Десислава Танева се съгласи с предложенията на учените, но поиска изработването на строг регламент и контрол.

Мария Чернева
от Мария Чернева Илиана Минковска
19:31, 10.03.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Почти не е имало двор или нивичка във Врачанско, в която да не се е отглеждал коноп. Той е бил поминък на местните, продукцията им се е изкупувала от конопената фабрика за въжета и чували. Но сега се налага фабриката да работи с вносна суровина от Бангладеш и Турция.

Митко Стоянов - директор на конопена фабрика "Околчица": "Някога никой не е мислил за двойна употреба. Конопът има бъдеще и според мене би трябвало да се върне".

Но Законът за наркотичните вещества, както и промените, които се обсъждат сега, позволяват коноп да се сади само за производство на семена и фураж. Въпреки че той има поне 50 хиляди приложения в производството. И в много европейски страни то е разрешено. Но рестрикциите тук, според учените, идват от непознаване на разликите между индустриалния коноп и марихуаната.

Проф. Владимир Димитров - Института по органична химия към БАН: "Индустриалният коноп е вид канабис, в който съдържанието на тетрахидроканабинола, това е психотропното вещество, е по-ниско от 0,2%. В никакъв случай не трябва да се смесват понятията индустриален коноп, коноп, канабис с названието марихуана".

Според химиците, конопът съдържа много други полезни вещества, които не са психоактивни. И доста фирми проявяват интерес към конопа за производство на лекарства.

Проф. Владимир Димитров: "На първо място това е канабидиолът. Едно съединение, което се изолира и от него се правят лекарства. Най-популярното в момента е лекарство против ранна детска епилепсия. И то много ефективно лекарство".
;

След дискусия в парламента вчера, само от Министерството на земеделието са дали знак, че имат разбиране в тази насока.

Десислава Танева - министър на земеделието: "Аз смятам, че в ръцете на законодателя е ние да работим по закони, които са съвременни, които дават възможности на България да се развива и в науката и в индустрията така, както в развитите страни".

За целта, според министър Танева, трябва много строго да се регламентира производството с коноп. Не стана ясно, обаче, дали този регламент е възможен сега, както и становището на здравното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Морето “изяжда” 25 декара годишно
Морето “изяжда” 25 декара годишно
Вкараха в изолатор побойника на свещеници
Вкараха в изолатор побойника на свещеници