НОВИНИ

Нова тактика използват трафикантите на мигранти през България

Спокойна за момента е обстановката по българо-гръцката граница. Натиск от миграционна вълна засега няма. Въпреки това в община Петрич вече вземат мерки и мислят как да реагират, ако военни дойдат в града, за да охраняват границата.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Антон Чавдаров
18:24, 10.03.2016
Чете се за: 02:44 мин.
У нас

Кметът на Петрич Димитър Бръчков проведе среща със собствениците на хотели и къщи за гости в района, за да се осигурят места, където да бъдат настанени служителите на МВР и армията при евентуална бежанска вълна, ако се наложи да охраняват границите ни с Гърция и Македония. Между 800 и 1000 са местата в няколко общини, които ще бъдат осигурени за военните и полицаите, които евентуално ще бъдат командировани за границата. Кметът Бръчков каза още, че разходите по настаняването на служителите на реда ще се поемат от съответно министерство на отбраната и вътрешните работи.

Димитър Бръчков, кмет на Петрич: "В рамките на два дни проведохме срещи със собствениците на хотели и къщи за гости в община Петрич. Казал съм за необходимите параметри към тях и съответно и те са съгласни с предложените условия. Така че мисля, че ще осигурим както община Петрич, така и община Сандански, община Кресна, поддържам връзка непрекъснато с колегите, да подсигурим необходимата леглова база за настаняването на военни или полиция".

Освен това при евентуалното командироване на полицейски и военни части в община Петрич ще бъде обезпечен както общественият ред, така и сигурността на гражданите, ако мигранти влязат на наша територия, каза още кметът. По думите му местната власт само подпомага държавата в мерките, които се предприемат, за това и не могат да дадат повече информация на местното население, което се притеснява от евентуалната бежанска вълна.

;

На западната граница - край Калотина ситуацията е сходна и няма данни за повишен натиск. Оказва се обаче, че лошото време и ниските температури не спират нелегалните мигранти, които искат да отидат към Европа именно през границата със западната ни съседка, и броят им се е увеличил. За миналата година задържаните са малко над 11 000. Заради засилените мерки за сигурност каналджиите използват нова тактика.

Буркан с мед и няколко енергийни напитки. Най-често това носят в раниците си нелегалните мигранти, поели рискования път през планината, разказват местните хора в село Калотина. Тук почти всеки ден виждат малки групи да преминават през селото.

Жоро: ,,По едно време кучетата се разлаяха. Излязох, гледам 6 човека пред къщата ми. Добре, че не бяха пуснати кучетата, че щяха да ги поядат. Искаха вода. Дадох им вода и си заминаха".

Заради засиления контрол по границата каналджиите използват нова тактика. Групите се извозват на не по-малко от 15 километра от границата. Тарифата на човек е между 1500 и 2000 евро. За да затруднят полицаите избират най-тежкия път в планината. Преходът е изтощителен - отнема часове.

Всеки ден тук в този район поне 50-60 нелегални мигранти правят опит да пресекат границата. Лошото време и тежките условия в планината не ги спират да търсят по-добър живот в Западна Европа. Голяма част от тях първо са преминали нелегално у нас през Турция. Други пък са напуснали центровете за временно настаняване. Крайната им спирка - Австрия и Германия.

Милена Петкова, граничен полицай: "Тук близо до КПП-то се ориентират предимно от светлините от него през нощта. Има далекопроводи, по които се ориентират, линия, реки".

Обикновено минават на малки групи.

Васил Василев, граничен полицай: "Няма река, няма кал, няма гора. Повечето са афганистанци, мъже на една възраст. Бяха хвърлили камък по един колега от една скала. Иначе наблягат на бягането".

Граничните полицаи разказват, че през зимата температурите тук са достигнали до - 20°. Дори тогава са залавяли жени с малки деца. Миналият месец двама афганистанци са били намерени измръзнали в гората.

Марин Колев, зам.-директор на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Драгоман: "Имаме редица случаи, когато след като са се изтощили, измръзнали, звънят на 112, самите те търсят начин да им окажем помощ и да ги спасим".
;

От началото на годината на българо-сръбската граница са задържани малко над 1200 нелегални мигранти. Най-много от Ирак, Афганистан и Сирия. Единици от тях са пробвали да напуснат страната ни укрити в някои товарен автомобил. През миналата година на пункта ,,Калотина" в тайници са намерени малко над 160 мигранти.

Старши инспектор Светослав Костадинов, началник на ГКПП ,,Калотина": "Двата варианта, които са срязан брезент и качване в движение и товарене на стоката в Турция, Иран и Ирак. Тогава се качват мигрантите".

След затварянето на така наречения ,,балкански маршрут" граничните полицаи не отчитат засилен миграционен натиск към страната ни.

Марин Колев, зам.-директор на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Драгоман: "Имаме не по-малко от 240 лица, които са преминали по някакъв начин на сръбска територия, след което нерегламентирано бих казал са върнати обратно на българска територия и ние сме го установили".

Обстановката на българо-македонска граница също е спокойна. От началото на годината няма задържани нелегални мигранти, а за миналата година едва 19 души са се опитали да пресекат нелегално границата ни с Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов: Мониторинговия механизъм трябва да бъде премахнат максимално скоро
Даниел Митов: Мониторинговия механизъм трябва да бъде премахнат максимално скоро
Силистренци отбелязаха две годишнини
Силистренци отбелязаха две годишнини