НОВИНИ

Задържаха нелегални имигранти в товарен влак (СНИМКИ)

„По света и у нас" разполага със снимки на група нелегални мигранти, качили се върху товарен влак за автомобили пътуващ от Истанбул за Австрия. Мигрантите бяха задържани от гранична полиция на пункта „Капитан Андреево". Три групи с около 100 нелегални мигранти са арестувани тази нощ на граничните пунктове с Турция. Най-голямата от тях е от 43-мата души качили се на влаков вагон за превоз на автомобили. Няма преминали зелената граница между България и Турция. По граничната бразда патрулират Гранични полицаи и военни. Засилена е охраната и на зелената ни граница с Гърция особено в района на Мезек - от там минава един от маршрутите, които през предишните години трафикантите използваха. Въведен е и пълен контрол на товарни трафик през пункта „Капитан Петко Войвода" от Гърция към България.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:02, 10.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Мезек е едно от селата, разположени най-близо до границата на България с Гърция. Преди време трафикантите и организаторите на трафика в Истанбул използваха този маршрут за трафик на хора, като насочваха от Турция към Гърция през река Марица. След което от Гърция се насочваха към територията на България в този район. Повече от година и половина този маршрут не се ползва, но така или иначе той е добре познат на трафикантите, което налага и по-сериозната охрана на границата не само в този район, но и надолу по цялото ѝ протежение с Гърция.

Релефът в района е изключително удобен за преминавате. Граничната линия преминава през плитко дере, а на българска територия има гъста борова гора, която е добро прикритие за мигрантите. В момента, обаче, оказа се и добро прикритие за патрулите, които наблюдават браздата. Дори термовизионните камери са скрити зад боровете по билата наоколо.

Георги Матеров, началник на ГПУ Ново село: "Ние разчитаме реално на такива технически средства, термовизионни системи, други системи за дневно наблюдение, с които реално имаме изпреварващи действия и виждаме и на съседно територия предварително и сме готови да реагираме".
;

Гранична полиция са вградили и втора линия на контрол, като патрули са поставени на ключови места по пътищата, през които от граничната бразда може да влезе към най-близките населени места. Други критично място по границата е между двата гранични пункта между България и Гърция. Тук преминава и влаковата линия, която е удобна да води нелегалните мигранти.

Въпреки че е вътрешна за ЕС по границата ни с Гърция от района на пункта „Капитан Петко Войвода", през село Мезек на запад, та чак до границата ни с Македония са разположени повече патрули на Гранична полиция, оборудвани с термовизионни камери. Целта е да се наблюдава във вътрешността на гръцка територия и когато се забележат евентуално групи с прииждащи към България мигранти да може да се реагира веднага в сътрудничество с гръцките гранични служби.

;

Граничните власти на България и Гърция са изготвили съвместна карта, по която българските патрули уведомяват гръцките си колеги възможно най-точно за местоположението на забелязаните групи. През последното денонощие няма нелегални мигранти преминали зелената граница с Турция между Капитан Андреево и Лесово. Оградата край Щит спира потока през едно от най-лесните за преминаване места - полето. Последните дни обаче, оказа се отделни групи са преминали през деретата под Маточина и Сладун, разказват местните.

Гинка Койчева, с. Сладун: "И гледаме пет момчета си вървят, едни млади хубави и с ранички на гърба. И ги извикахме тук. Те гладни жадни. Дадохме им една бутилка вода. Хляб им дадох, сирене им дадох. Хапнаха, изпиха водата. Той се обади на Гранична полиция, моя съпруг. И дойдоха с джипа".

Най-актуален за трафикантите в момента остава канала с натоварени в камиони мигранти, които преминават през граничните пунктове. По тази причина е въведен пълен контрол, включително с т.н. „туптящо сърце" и газ-анализатор. Дори във вътрешността на страната мобилни групи спират ТИР-овете и ги проверяват втори път. Контролът на влаковите превози също е пълен, включително с микрокамери за оглед на кухини. Откритите върху влак мигранти тази нощ са задържани. Според разказите им са се качили върху вагона на гарата в Одрин. 24 от групата са деца, всички твърдят, че са от Ирак и Сирия, но нямат лични документи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разрушен паметник на културата в Харманли
Разрушен паметник на културата в Харманли
Планини от боклук в Малага
Планини от боклук в Малага