НОВИНИ

73 години от спасяването на българските евреи

В деня, в който отбелязваме спасяването на българските евреи и почитаме жертвите на Холокоста, председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с представители на българите, живеещи в Израел. Гостите заявиха, че се чувстват задължени да разказват за смелостта и доблестта на българите, които единствени в Европа, въпреки тежките условия, категорично са се противопоставили на изтреблението на евреите. Всяка година еврейската общност у нас и българи от Израел почитат Деня на спасението. Пред паметника на Димитър Пешев в София бяха поднесени цветя в знак на благодарност за спасяването на българските евреи.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
19:02, 10.03.2016
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Именно Димитър Пешев се застъпва за близо 50-те хиляди евреи у нас през март 43-та година. Като подпредседател на Народното събрание той изпраща протесно писмо до министър-председателя Богдан Филов срещу депортацията на евреите. На 17 март той пише при предприемането на каквито и да било мерки да се имат предвид "престижа и моралните позиции на нашия народ ". Пешев успява да събере 43 подписана депутати от правителственото мнозинство в защита на този текст. Само няколко дни след това Димитър Пешев е отстранен от поста си. Но дръзката му намеса изиграва решаваща роля - тайното споразумение с Германия става публично достояние и с общи усилия планът за депортация е възпрян.

Днес, 73 години по-късно, пред паметника на българския държавник се покланя Леон Нисим Узиел.

инж. Леон Нисим Узиел:
Благодарен съм на тази страна. Аз съм бил в корема на майка си, когато са се случвали тея събития и съм щял да бъда част от жертвите на Холокоста. Повече от благодарност не знам какво мога да кажа. Благодарен съм на тая мила страна!
;

Преди 50 години емигрирали български евреи основават Хор "Цадиков" в Израел. Пътували са до България, за да участват в церемонията днес - с песен на родния си български език. Те ще се включат и в тържествен концерт в зала "България", отворен за широката публика.

Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България:
73 години по-късно, ние все още ценим и се възхищаваме от онези хора, от всички прослойки на обществото, които изразиха своята човечност.
Димитър Главчев, зам.-председател на Народното събрание:
Днес, когато Европа и светът са разтърсвани от множество атаки, в които загиват невинни жертви, нека си припомним тези моменти от историята и да направим така, че да не се повтарят.
;

В Пловдив заповедта за отмяна на депортирането пристига със закъснение. В нощта на девети срещу десети март много от евреите в града са изведени от домовете им и затворени в еврейското училище. Протестите на пловдивчани и бунтът на митрополит Кирил забавят депортацията. Пловдивският митрополит дори заплашва да отвори вратите на църквите за всички преследвани, за да не може някой да им навреди. Местният елит се опитва да предотврати плана за депортацията. След няколко часа пристига нареждането за нейната отмяна - евреите са освободени. Подготвените влакови композиции остават празни. В знак на признателност днес Организацията на евреите в България връчи на пловдивската община почетния си знак.

Иван Тотев, кмет на Пловдив
„Ние сме горди с нашите предци от Пловдив и с извършеното от тях, но то не е акт, който се е случил изведнъж – Пловдив е един от най-мултикултурните и мултиетничеси градове в България от хилядолетия насам. В него заедно са живeли и живеят много общности, много религии, много култури. Това многообразие прави града неповторим и уникален”

Еврейската делегация, която е на посещение у нас, за да отбележи Деня на спасението, е най-голямата в историята на българо-израелските отношения досега. Утре делегацията отпътува на посещение в Пловдив и в Русе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: Западният път на мигрантите е затворен
Окончателно: Западният път на мигрантите е затворен
За равен старт в професията
За равен старт в професията