НОВИНИ

Обвиняемите в корупция митничари от Варна остават в ареста

Специализираният съд остави в ареста петимата митничари, които бяха задържани при акция на пристанище Варна. Те са обвинени като организирана престъпна група за взимане на подкупи. Съдът прецени, че срещу тях има достатъчно доказателства и отхвърли аргументите на защитата, че няма опасност обвиняемите да извършат друго престъпление. На заседанието стана ясно, че на срещи извън службата, редовите митничари получавали от началниците си своя дял, който според прокуратурата бил между 2 и 4 хиляди лева на месец.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:19, 15.01.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Обвиняемите бяха внесли молба, че не искат да бъдат снимани в съдебната зала. Пред съда шефът на пункта Дамян Йорданов заяви, че основният свидетел - Георги Табаков има интерес да му навреди, за да да го отстрани от работа. По думите му двамата ежедневно влизали в пререкания - заради неизрядни документи на фирмите, които спедиторът представлявал, включително занижени стойности на митата. В неговите обяснения пред съдия няма ни грам за тази огромна сума - над 600 хиляди, която е намерена в дома му.

Диана Ангелова - адвокат: В неговите обяснения пред съдия няма ни грам за тази огромна сума - над 600 хиляди, която е намерена в дома му.
Димитър Вълчев - адвокат: Единственият гарант за законността, а оттам за истинността на едни доказателства и една теза това е спазването на процедурата, защото всеки един човек може да бъде провокиран, може да бъде насаден.

Доказателствата са категорични, че на Варна-Запад е действала трайна корупционна практика, заяви прокурорът Милко Първанов. По думите му спедиторите са били подстрекавани да предлагат на търговците схема за бързо и безпроблемно освобождаване на стоката. Според прокурора, тарифата била от 50 до 600 лв., а не 1500, както беше обявено на пресконференцията.

На инспекторите се давали указания да обработват с приоритет фирмите, които са си платили. Тезата на адвокатите беше, че арестът е прекалено тежка мярка, защото в случая не може да се говори за организирана престъпна група. Според прокуратурата, схемата била толкова добре отработена, че нямало нужда от лидер, затова и няма повдигнато такова обвинение.

Димитър Вълчев - адвокат: Това не ми звучи сериозно меко казано. Рано е да ви кажа дали е добре смазана машина. Има информация, върху която може да се мисли, но предстои едно дълго разследване.
Диана Ангелова - адвокат: Няма група. Те не са отишли на работа в митницата с користна цел. Отишли са, за да си изпълняват служебните задължения.

Адвокатите заявиха, че ще обжалват тежката мярка за неотклонение пред горната инстанция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двойно убийство и самоубийство потресе Вълчи дол
Двойно убийство и самоубийство потресе Вълчи дол
16 нови автомобила за бургаската полиция в борбата с битовата престъпност
16 нови автомобила за бургаската полиция в борбата с битовата престъпност