НОВИНИ

Задържаният за атаката в Дортмунд вероятно е имал връзки с "Ислямска държава"

Задържаният за нападението срещу автобус на германския футболен отбор Борусия Дортмунд вероятно е членувал в организация, близка до "Ислямска държава".

bnt avatar logo
от БНТ
18:33, 13.04.2017
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Въпреки че все още няма доказателства, че 26-годишният иракчанин е извършил атаката, той остава в ареста. По данни на прокуратурата Абдул Бесет А е бил командир на джихадитска формация в Ирак през 2014 година. Пътувал е до Турция.

В началото на 2016 година е пристигнал в Германия, като междувременно е поддържал контактите си с "Ислямска държава". По случая има заподозрян 28-годишен германски гражданин, но той не е арестуван.

Ако наистина зад атаката в Дортмунд стои "Ислямска държава", това ще бъде напълно обяснимо. Оказва се, че джихадистката идеология отрича напълно най-популярната игра в света, като я смята за творение на Сатаната и за поредното западно изобретение, което руши обществото. А симпатизирането на определен отбор се приема като форма на идолопоклоничество. Компромис "Ислямска държава" прави само с децата до 12 години, които все пак могат да играят футбол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Хасково притеснени от радиоактивната вода
Жителите на Хасково притеснени от радиоактивната вода
Над 100 хиляди автомобила се очакват да напуснат страната в посока Гърция
Над 100 хиляди автомобила се очакват да напуснат страната в посока Гърция