НОВИНИ

Башар Асад отрече армията му да е използвала химически оръжия

Сирийският президент Башар Асад отрече армията му да е използвала химически оръжия и нарече "100 процента фалшификация" твърденията на Съединените щати, че е отговорен за поразяването с бойни отровни вещества на поне 87 души в провинция Идлиб миналата седмица. Москва наложи за осми път вето на проекторезолюция срещу Дамаск. Това стана след емоционален словесен сблъсък между руския и британския посланик в ООН.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:11, 13.04.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Дамаск отрича да притежава химически оръжия. Русия блокира за осми път резолюция на Съвета за сигурност на ООН срещу Башар Асад. Разногласията между Москва и Вашингтон по въпроса остават непреодолими.

Руският дипломат Владимир Сафронков заяви в Съвета за сигурност на ООН, че в исканото от Съединените щати, Великобритания и Франция разследване на предполагаемата химическа атака от 4 април необосновано се хвърля вина върху властите в Дамаск. Затова Сафронков гласува против и така предизвика остра реакция от британския посланик:

Матю Райнкрофт, посланик на Великобритания в ООН: Още веднъж се сблъскахме с руско вето, за осми път в защита на сирийския режим. Русия беше архитект на споразумението от 2013 година за химическо разоръжаване на Сирия и вече няма как да твърди, че е против употребата на химически оръжия.

Сафронков реагира още по-остро, като първо се обърна към председателстващата Ники Хейли от Съединените щати, а след това и към самия Райкрофт:

Владимир Сафронков, зам.-посланик на Русия в ООН: Госпожо председател, моля да следите за спазването на реда при провеждане на заседанието. Някои се отнасят безотговорно и към мястото си в Съвета за сигурност. Не смей да оскърбяваш Русия!

По същото време в Москва след няколкочасови преговори с външния министър Сергей Лавров и с президента Владимир Путин, държавният секретар на Съединените щати констатира, че различията по отношение на Сирия остават непреодолими. Рекс Тилърсън е категоричен, че зад случая в Идлиб стои Башар Асад.

Сирийският президент обаче заяви днес, че става въпрос за 100-процентова фалшификация. Той беше категоричен, че е предал всичките си химически оръжия още през 2013 година. А малко преди изявлението му официалната сирийска агенция САНА съобщи за "стотици жертви" на бойно отровно вещество при бомбардировка на водената от Съединените щати коалиция край град Дейр аз Зур. Вчера там бил поразен склад с химически оръжия на терористи от "Ислямска държава". Говорител на коалиционните сили отхвърли това твърдение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Пловдив остави в ареста 18-годишен, стрелял по друг младеж
Съдът в Пловдив остави в ареста 18-годишен, стрелял по друг младеж
Жена получи изгубените си пари от столичното 5 РПУ
Жена получи изгубените си пари от столичното 5 РПУ