НОВИНИ

Закон ще гарантира качеството и цената на българската маслодайна роза

Качеството и цената на българската маслодайна роза ще бъдат гарантирани със закон. Асоциацията за етерични масла, парфюмерия и козметика вече обсъжда с Европейската комисия въвеждането на нов тарифен код само за българското розово масло. Промяната трябва да стане факт едновременно с приемането на проектозакона за маслодайната роза, който беше приет на първо четене от Народното събрание.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
07:56, 29.04.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Законодателните промени ще засегнат целия процес на отглеждане на маслодайна роза и производство на розово масло и производните му продукти в страната.

Гергана Андреева – изп. директор на Национална Асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика: Един дребен земеделски стопанин с 5-10 декара той трябва да знае какъв разсад използва, оттам как трябва агротехнически да се грижи за своята градина, кога трябва да полива, кога да пръска, с какво може да пръска.

Предложенията за промени са направени след миналогодишните протести на земеделски производители заради ниските изкупни цени на розовия цвят.

Цанко Цветков: Най-вече цената да бъде регламентирана от началото на беритбата до края беритбата не може от 2 лева да тръгне на 3.5 да скочи с 50 стотинки да падне и така нататък или пък да не ми ги изкупуват въобще.

Въведени са изисквания за посадъчния материал и от какви сортове може да се произвежда розово масло.

Веселин Ганчев – производител на розово и лавандулово масла: Категорично в закона е записано, че маслодайна роза е единствено роза дамасцена мил, която е и розата, от която се прави розово масло, розова вода съответно.

Предвидени са нови по-високи глоби за продажба на продукти, които не отговарят на стандарта. Според представители на Асоциацията регулацията в сектора ще донесе ползи на всички страни и ще запази името на страната като производител на най-качественото розово масло в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти съветват: Не натискайте спирачка в аквапланинг, винаги пазете дистанция
Експерти съветват: Не натискайте спирачка в аквапланинг, винаги пазете дистанция
В село Черниче засадиха 130 фиданки от Дървото на Юда
В село Черниче засадиха 130 фиданки от Дървото на Юда