НОВИНИ

Закриват Кризисния център за жени, жертви на домашно насилие в Димитровград

В навечерието на Коледа Кризисният център за жени жертви на домашно насилие в Димитровград затваря врати. Причината - липса на финансиране. Това е единствения по рода си център в цяла Югоизточна България и е най-големия в страната ни с капацитет от 12 до 15 души.

bnt avatar logo
от ​Пламена Пилитова
08:54, 16.12.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

За две години през центъра са преминали 38 жени и техните деца. Всички те са получили психологическа и юридическа помощ. Повечето са успели да се разведат и да започнат работа:

Петя Петкова - управител на БЦДИ - клон Хасково: Почти години съществувахме благодарение на дарения и от компания и след 6-месечно прекъсване благодарение на Фонд "Социална закрила" продължихме макар и само за пет месеца.

Единственият шанс центърът в Димитровград да продължи да работи е с помощта на местната власт. Общината обаче има други приоритети:

Галя Пенева - гл. експерт "Здравеопазване и социални дейности": За да открием нова услуга, ние трябва да предложим компенсиран бюджет, т.е. ние трябва да закрием друга услуга или да намалим капацитета. В момента предлагаме 13 услуги, които са ни необходими. Ние не можем да закрием тези, да открием една нова като кризисния център.

8 са кризисните центрове за жени жертви на домашно насилие в България. Общият им капацитет е 70 места, според европейските изисквания те трябва да бъдат 378.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Известни личности с видеоуроци по всички предмети за училище
Известни личности с видеоуроци по всички предмети за училище
Нова синтетична дрога се разпространява в училищата
Нова синтетична дрога се разпространява в училищата