НОВИНИ

Нова синтетична дрога се разпространява в училищата

Нов синтетичен наркотик се разпространява в училищата в страната. Непознат и лесно достъпен, ефектите могат да бъдат изключително опасни. Според инспектори от СДВР, дилърите вече са в самите училища. Те трудно се разкриват, тъй като децата не се издават, дори и ако тежък случай е налице. Повече за причините децата да тръгнат по пътя на наркотиците и за начините да говорим с тях, в репортажа на Мина Петрова.

Мина Петрова
от Мина Петрова
08:43, 16.12.2017
Чете се за: 01:18 мин.
Още
Петьо Петков, инспектор сектор "Наркотици", СДВР: "В повечето случаи става така, че самите деца не знаят точно какво употребяват и какво разпространяват."

Един от най-новите наркотици в училищата у нас - така наречена легална дрога - синтетичедн наркотик, имитиращ ефекта на марихуаната. Разликата е, че е по-достъпен, по-евтин и много по-опасен.

бивш дилър: "Това е чай, който се вари с дадени химични материали и се получава този продукт, който е наистина много достъпен. Ефектът му е доста силен, така да го кажа, направо те смазва, направо прилича на хероин."

А въпросните химични материали са изключително лесно достъпни.

бивш дилър: "Можеш да си ги вземеш от почти всяка една аптека. Не са скъпи, просто ти трябва начина за приготвяне и от там нататък терен, на кой да го приготвиш."

Това ни разказва момче, което поема по много лош път в много ранна възраст.

бивш дилър: "На 14-15-годишна възраст горе-долу, когато си най-лабилен и се чудиш накъде да тръгнеш."

БНТ: Много ли деца употребяваха наркотици в училище?

бивш дилър: Доста голям процент, бих казал.

БНТ: Момчета, момичета?

бивш дилър: Няма значение.
бивш дилър: "Децата не ходеха на училище да влизат в часовете, а да си вземат наркотици. Сутрин в 7-8 часа, алкохол, наркотици се употребяваха. Това си беше нещо обичайно."

Но какво кара едно 15-годишно дете да поеме по този път?

Младен Владимиров, психолог: "Да експериментират, за да изследват границите, да открият нови усещания, за да се социализират, ако щете."

И така едно дете попада в порочен кръг. И в много от случаите не намира изход.

бивш дилър: "Това си е точно това, което се нарича пристрастяване. Ти просто не намираш утеха в нищо друго и това е единственото нещо, което ти се прави. Ти не намираш смисъл да направиш нещо смислено, да ремонтираш нещо, да създадеш нещо. Ти ставаш с мисълта и със желанието да се надрусаш. И това и правиш."
Елена Кърпачева, психолог и директор на 22 СУ "Г. С. Раковски": "Човек трябва да знае, че тези деца са болни по някакъв начин, а не да ги мразим, не да ги отричаме, не да ги отхвърляме, точно в такива моменти тези деца имат огромна нужда от подкрепа."

БНТ: Ти лесно ли излезе от средата?

бивш дилър: "Ами не е много лесно. Като цяло, тази среда не бих могъл да кажа че можеш да излезеш. Седиш си в нея, просто страниш, от време на време."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закриват Кризисния център за жени, жертви на домашно насилие в Димитровград
Закриват Кризисния център за жени, жертви на домашно насилие в Димитровград
Силно земетресение разлюля индонезийския остров Ява
Силно земетресение разлюля индонезийския остров Ява