НОВИНИ

Започна фестивалът на Сан Фермин в Памплона

Настъпи и един от любимите периоди от годината за испанците - от днес започва фестивалът "Сан Фермин". През следващите 9 дни, град Памплона ще се превърне в арена на песни, танци и разбира се - традиционното надбягване пред бикове по калдаръмените улици.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
14:41, 06.07.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Точно в 10 часа местно време, с традиционното изстрелване на фойерверк, в Памплона започна един безкраен празник. Всяка година хиляди хора изпълват улиците на града, за да чуят следните реплики от балкона на кметството:

Памплонци, памплонци! Да живее Сан Фермин!

Фестивалът е известен със своите денонощни пиршества, но най-вече - с надбягването c бикове по тесните калдаръмени улички. Биковете се пускат в 8 часа местно време, а осмелилите се да се изправят срещу тях, трябва да изминат близо 850 метра, преди финала.

;

Следобед пък е време за професионалистите. Тогава срещу биковете се изправят матадори. Природозащитници остро разкритикуваха бикоборството, но въпреки протестите, Сан Фермин вече започна, а през следващите дни, населението на Памплона от 250 хиляди ще стигне над милион и половина.

;

Сан Фермин е светецът-патрон на Навара. Фестивалът датира от края на 16-и век, макар корените му да са още по-стари, от времето, когато Испания приема християнството. Пускането на биковете става световноизвестно, когато Хемингуей го описва в романа си "Фиеста", публикуван през 1926 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди протестираха срещу поскъпването на електричеството в Украйна
Хиляди протестираха срещу поскъпването на електричеството в Украйна
Вие питате, отговаря столичният кмет Йорданка Фандъкова
Вие питате, отговаря столичният кмет Йорданка Фандъкова