НОВИНИ

Започнаха честванията за 140 години от приемането на Търновската конституция

140 години от приемането на Търновската конституция - честванията започнаха с тържествено заседание на Конституционния съд в страопрестолния град. Участваха председателят на парламента и президентът. Държавният глава Румен Радев коментира теми като евроизборите и напрежението в Габрово.Вижте повече от прякото включване на Милена Кирова от Велико Търново.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:16, 15.04.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Президентът Румен Радев пожела на депутатите да не забравят завета отпреди 140 години - законите да се правят от народа и за народа, за да има, по думите му, по-малко президентски вета върху лобистки закони.

Кандидатурата на шефа на кабинета си Иво Христов за евродепутат, президентът коментира така: нужни били повече хора, които да работят за по-единна и просперираща Европа. Той уважава решението на Христов и не е снемал доверието си от него.

Румен Радев - президент на България: Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в ЕП, които да отстояват българския интерес в условията на една по-динамична Европа. - Той поиска ли Вашето съгласие? - Разбира се, че го поиска и мога да заявя, че президентството не е феодална институция - всеки е свободен да прави своя избор.
;

По отношение на напрежението в Габрово, според президента, гневът на хората е разбираем, защото цели поколения наред израснали с чувство за безнаказаност.

Румен Радев - президент на България: Основният проблем е в беззаконието и това е всеобщ проблем за държавата. И според мен, трябват два паралелни подхода в този случай. Първият - това е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона. А вторият много важен и стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност.

Според държавния глава, това са ниското образование, липсата на трудова заетост и липсата на чувство за отговорност пред обществото.

;

На тържественото заседание на Конституционния съд беше отправен и един призив към президента - да се промени Конституцията така, че в нея да се впише, че Велико Търново е историческата и духовна столица на България.

По-рано председателят на парламента Цвета Караянчева връчи решението на Народното събрание за обявяването й на кмета на града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици дебатираха в пленарната зала на Народното събрание
Ученици дебатираха в пленарната зала на Народното събрание
След катастрофата: Освободиха Лютви Местан под гаранция и с повдигнато обвинение
След катастрофата: Освободиха Лютви Местан под гаранция и с повдигнато обвинение