След катастрофата: Освободиха Лютви Местан под гаранция и с повдигнато обвинение

Окръжната прокуратура в Кърджали повдигна обвинение на Лютви Местан за причиняване на смърт по непредпазливост. Вчера при катастрофа с автомобила на лидера на партия ДОСТ, управляван от него, загина 6-месечно бебе, а семейството му беше прието в болница. Местан беше пуснат от ареста срещу 10 000 лв гаранция, но няма право да напуска страната.

от Красимир Георгиев
20:12, 15.04.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Минути преди прокуратурата в Кърджали да огласи своето решение, лидерът на ДОСТ Лютви Местан напусна сградата на полицията, където му е беше връчено повдигнатото обвинение. Местан отказа да коментира въпросът за вина.

Лютви Местан: На този въпрос отговарям само, че съм покрусен и страдам дълбоко. Изразявам съболезнование за починалото бебе. Това е всичко, което ще кажа.

От извършените огледи на местопроизшествието и показанията на очевидци прокуратурата е установила, че вина за инцидента носи Лютви Местан.

Желязко Стефанов, окръжен прокурор на Кърджали: На този етап, обвинението почива на нарушаване на закона за движение по пътищата. Свързано е с преминаване през кръстовище без задължението за осигуряване на предимство.

Лютви Местан отрича, че е отнел предимството на идващия по главният път автомобил и така се е стигнало до фаталния сблъсък.

Лютви Местан: Подадох ляв мигач. Спрях на стопа. Видях че няма автомобил. Навлязох в дясното платно, посока Кърджали, което се явява ляво на отсрещния водач. Единствената ми молба е да не се подвеждате по местоположението на автомобила, в който се движех.

Ако бъде доказана вината му, Местан може да получи присъда от 2 до 6 години лишаване от свобода.

Желязко Стефанов Окръжен прокурор на Кърджали: В зависимост от събраните доказателства от обвинението, данните за личността на лицето - обвиняемия. Тогава наблюдаващия прокурор, който ще изготви и внесе обвинителния акт, ще се прецени процесуалната позиция по отношение на пледираното наказание.

Разследването на инцидента продължава, предстоят нови експертизи и разпити на очевидци. Междувременно Местан съобщи, че няма да се кандидатира за евродепутат на предстоящите избори.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започнаха честванията за 140 години от приемането на Търновската конституция
Започнаха честванията за 140 години от приемането на Търновската конституция
Обстановката в Габрово постепенно се нормализира след протестите и размириците
Обстановката в Габрово постепенно се нормализира след протестите и размириците