НОВИНИ

Издигат паметник на Апостола в Русе

Днес започва изграждането на паметник на Васил Левски в Русе. До този момент единственият монумент, посветен на Апостола на Свободата в крайдунавския град, е бюст в двора на училището, което носи неговото име.

bnt avatar logo
от В. Никифорова, А. Кючуков
09:15, 18.02.2020 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

В навечерието на 19 февруари в парка на Възрожденците в Русе направиха първа копка на паметника на Васил Левски. На мястото, където ще се извисява бронзовата фигура на Апостола , беше поставена капсула с послание и бял камък, надписан от Русенския митрополит Наум.

Идеята за изграждането на паметник на Левски в Русе е от 20 години. Средствата за монумента - 120 000 лева бяха събрани от дарители. Паметникът е изработен от скулптора Даниел Кънчев и ще е висок 3 метра. Апостолът ще бъде в легионерска униформа.

Паметникът ще бъде открит официално на 18 юли, когато е рождения ден на Левски. Изграждането на монумента извади на дневен ред отново въпроса идвал ли е в Русе Васил Левски и кога.

Иво Жейнов, историк: Бяха намерени нови документи и факти, които не се знаеха, за идванията на Левски в Русе поне два пъти. Има още един случай, който е записан в спомени на негов другар, но не е публикуван. Известно е, че архивите в Турция крият още неизвестности.
Красимира Бацалова: Мисля, че всеки би могъл да бъде Левски в днешно време, много малко се иска - да обича родината си, да бъде добър.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топлата зима обърква растенията
Топлата зима обърква растенията
Дряново остава без гласуван бюджет след скандал между кмета и съветници от ГЕРБ
Дряново остава без гласуван бюджет след скандал между кмета и съветници от ГЕРБ