НОВИНИ

Министър Желязков: След 2025 г. ще пътуваме с влак от София до Скопие за час

В този момент в Скопие започва първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо и търговско сътрудничество между България и Северна Македония. Сред обсъжданите теми са транспортната и енергийна свързаност и икономическите отношения.

Александър Марков
от Александър Марков
12:19, 07.03.2019
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Акцентът в заседанието на междуправителствената комисия за икономическо и търговско сътрудничество между България и Северна Македония е изграждането на железопътната линия между София и Скопие, както и намаляването на роуминга за потребителите на мобилните потребители от двете страни на границата.

2025-2027 е последният срок за завършване на железопътната линия София-Скопие, заяви преди началото на заседанието българският транспортен министър Росен Желязков, който е съпредседател на комисията.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: В България за новия програмен период, планираме 400 млн. евро за изграждането и модернизацията на линията София-Перник - Радомир - Гешево - граница. От страна на Република Северна Македония е предвидена аналогична сума за изграждането на нова, свързана със Скопие границата. Пътната карта сочи, че към 2025 година, плюс-минус година, ние ще имаме изградена инфраструктура, което е изключително важно, от гледна точка на придвижването, свободата и скоростта на придвижване. Предвижда се София-Скопие да бъде не повече от час.

Един от основите проекти от общовзаимен интерес е доизграждането на железопътната линия от Скопие до София. Българският участък съществува и е изграден. Това е железопътната линия София - Перник - Радомир - Кюстендил - Гюешево като до 2025 г. страната ни е поела ангажимента да модернизира тази железопътна отсечка с над 430 млн. евро от европейските фондове. От българския участък остава да бъдат построени 2 км - от Гюешево до Деве баир в Северна Македония.

Водещият в тв "Сител" Мариан Николовски каза пред нашата камера, че не знае какво ни сближава в България и Северна Македония, но знае какво ни разделя и това е, че от Скопие до София и обратно се пътува за 4 часа.

От македонска страна железопътният участък е разделен на 3 лота - от Куманово до Беляковце, от Беляковце до Крива паланка и от Крива паланка до Деве баир и до българската граница. Заявката на македонската страна е до 2025 година първият лот да бъде завършен.

Общата стойност на строителството е за над 530 млн. евро. Целта е до 2027 година железопътната линия Скопие - българската граница да бъде завършена. Когато Скопие и София бъдат свързани, тази железопътна линия ще е част от трансевропейския коридор номер 8, който трябва да свърже България, Македония и Албания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германският посланик във Венецуела беше обявен за персона нон грата
Германският посланик във Венецуела беше обявен за персона нон грата
Ема Хопкинс: Българите във Великобритания трябва да бъдат спокойни за правата си
Ема Хопкинс: Българите във Великобритания трябва да бъдат спокойни за правата си