НОВИНИ

Защо десните партии не успяха да преминат 4-процентната бариера?

300 000 избиратели, подкрепили с гласа си партиите и коалициите от старата десница няма да бъдат представени в парламента. Реформаторският блок, "Нова Република" и "Да България" разделени не успяха да преминат всеки един от тях по отделно 4-процентната бариера. Гости в студиото на "Денят започва" бяха Методи Андреев от "Нова Република" и Стефан Тафров от "Да България".

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 29.03.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Стефан Тафров: Да България е съвсем нова партия, защото съществува не повече от два месеца. Анализите на социолозите показват, че една трета на хората, които са гласували за нас, преди това са гласували за РБ на предишните парламентарни избори. Останалите са други избиратели - 20% са такива, които никога досега не са гласували или за първи път гласуват. Изобщо нашият електорат е много млад - 70 на сто са хора между 18 и 40 години. А останалите избиратели, които са гласували за нас, са гласували за други партии. От тези 300 000 много малка част са дошли при нас. Така, че не сме откраднали кой знае колко избиратели на "Нова Република".
Методи Андреев: Не смятам, че трябва да делим хората на стара десница, на нова десница, на млади и стари. Срещу нас има един съвършено изграден, работещ вече няколко парламента олигархично-мафиотски модел. Тази терминология не съм я измислил аз, а един доктор по политология Панайот Ляков. Аз я ползвам с негово разрешение и виждам, че на доста места това определение за ситуацията намира разбиране. Този олигархично-мафиотски модел не се бори със стари и нови дясноцентристки избиратели, а се бори с почтени хора, обединяващи се около принципи, а не около лидери, които искат да се превърнат в политически фактор, за да решат проблема. Защото и "Да България", и "Нова Република" говорим едно и също и не се различаваме.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силно земетресение в Далечния изток на Русия
Силно земетресение в Далечния изток на Русия
Съпругата на Франсоа Фийон е подведена под съдебна отговорност
Съпругата на Франсоа Фийон е подведена под съдебна отговорност