НОВИНИ

Защо няма единен дигитален пазар в Европа?

Проучване показва, че дигиталният пазар в югоизточна Европа изостава от този в северзападна. Ирина Шуликова с подробностите.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
10:52, 08.09.2017
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Една от основните пропасти, която е необходимо спешно да се преодолее е цифровото разделение в различните части на Европа. Целта е всички да имат равен достъп до услуги като “облачно съхранение” на данни или сигурно онлайн пазаруване. Или казано по друг начин - трябва да има условия за единен цифров пазар. Интересно е кои са държавите, които получават най-добри цифрови услуги. Това са първите места в ЕС, където се появи масов високоскоростен широколентов достъп и мобилна свързаност - Финландия, Швеция и други скандинавски държави.

Друг безспорен фактор е цената за достъп до интернет през мобилно устройство. Например в Швеция достъпът до интернет от мобилно устройство възлиза на 1% от средния месечен доход на потребителя. А според информация на ЕС на жителите на България и Румъния се налага да харчат близо 8% от месечните си приходи за мобилна интернет услуга.

За да се постигне единен цифров пазар в страните от ЕС е важно приблизително еднакъв процент от хората да използват често интернет. Според данни на Националния статистически институт за 2016 г. в България достъп до интернет имат малко над 60% от домакинствата. Освен това в нашата страна и в Румъния данните показват, че не повече от половината население сърфира в интернет веднъж седмично.

Друга основна разлика между страните от южна и северна Европа е активното онлайн пазаруване. Данните сочат, че в Германия и Великобритания миналата година около 80% от хората са купили нещо през интернет, докато в Италия и Испания са по-малко от 50%. Голяма разлика съществува между интернет навиците на европейските потребители тези от САЩ. Само 55% от европейците са пазарували онлайн миналата година спрямо американците, които доближават 80%.

По-слабата готовност на жителите в източна и южна Европа да посрещнат настъпващата цифрова приливна вълна е реална предпоставка за допълннително задълбочаване на финансовото разделение на континента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха микробус с контрабандни цигари на граничния пункт Капитан Андреево
Задържаха микробус с контрабандни цигари на граничния пункт "Капитан Андреево"
Общественият съвет на Фонда за лечение на деца не е военизирана структура
Общественият съвет на Фонда за лечение на деца не е военизирана структура