НОВИНИ

Защо се стигна до освобождаването на министър Танев?

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието Тодор Танев. Това става след поредица от гафове, свързани с учебните програми по история, литература, география и опасността новите учебници да закъснеят. Оставката идва и след обществен и политически натиск, свързан с употребата на думите "робство" и "съжителство", чиито смисъл експертите на министерството на Танев не успяха да обяснят при представянето на новите програми.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Светлозара Казасян
17:56, 28.01.2016
Чете се за: 02:27 мин.
У нас

Премиерът е поискал оставката на министъра и неговия екип след разговор с ръководството на Реформаторския блок. Това съобщиха от правителствената информационна служба. "Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг", казва Бойко Борисов. Той е призовал колегите от Реформаторския блок до края на деня да му предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. Премиерът смята, че е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане.

От "Патриотичния фронт" поискаха оставки на хората от екипа на министър - Ваня Кастрева, Мюйессер Солак, Евтения Костадинова. Преди да узнае за своята оставка, министърът каза, че ще обмисли с кого да се раздели от екипа си, каза и че сам ще поеме кормилото на управлението.

;

Задават се уволнения в просветното министерство?

След срещата Танев уточни, че не се е стигнало дотам да се освобождава заместник-министър Ваня Кастрева и че такова решение може да се вземе само от министър - председателя .

Тодор Танев - министър на образованието и науката: Ще има вероятно в понеделник едно заседание на политическия кабинет, аз няма да вземам сам решенията.Ще го взема колективно, както е реда. Затова кой поема, каква отговорност и за какво.

Поемам на ръчно управление въпросът с учебниците.Имам 1 месец , нека тогава да съдим дали съм направил добре. Не съм Киряк Стефчов, имам род, 6 поколения в един и същи гроб и всичките са били патриоти.

От своя страна, съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов заяви, че в последните 25 години с българското образование се правят постоянни експерименти.

Красимир Каракачанов - съпредседател на ПФ: И подобни експерименти с обучението по история, по литература на българските деца, води до размиване на националното съзнание на хората и както виждате нашето общество е поставено в ситуация на разпад на националната идентичност.

В началото на 20-ти век нас ни наричаха прусаците на Балканите, след 25 години експерименти ни наричат простаците на Балканите.

От "Патриотичния фронт" посочиха, че са направили редица предложения свързани с учебните планове, като връщането на предмета "Роден край", изучаване на българската история в контекста на световната, неотпадане на нито 1 български автор от учебните програми и др.

;

Какви грешки допусна Министерството на образованието у науката?

  1. Най-пресният пример в петък вечерта бяха качени новите програми за 2, 6, 8 клас - без никакво обсъждане.Тези програми трябваше първо да бъдат представени на журналистите, за да се разбере основната им идея. Това не се случи, хората започнаха да си ги тълкуват и накрая грешно разбраха,че пада "История славянобългарска". Започнаха опровержения два дни по-късно, но общественото мнение вече беше загубено.
  2. Пускат се недогледин програми - оказа се, че когато се срещнат програмите при цели два випуска сегашните пети и шести клас няма да учат Средновековие и континента Европа. Сигурно има и други такива грешки. И тук министърът казва да се съчетаят в един срок - Средновековие и Света от 16-18 век.
  3. Той не можа да обясни точно какво се случи с употребата на робство, владичество, съжителство. Очаквайте репортаж в 20 часа по темата. Но най-общо казано тук грешка няма -експертите казаха, че думата е владичество, а съжителството е при разработването живота на обикновените хора, бита им, обичаите им, което е нещо съвсем различно.
  4. Няма да има учебници за първите класове, които влизат по новите програми - за първи и пети клас, защото на издателите им трябва повече време. Или ще дойдат учебниците след първия срок, а дотогава децата ще учат по учебници от 7-ми клас - нонсенс. Тук трябва да се помисли за отлагане на процедурите с година, според мен. Но законодателят засега не е съгласен.
  5. Всичко през тази година и нещо в министерството се случваше хаотично, министърът имаше неосъществими идеи, като да се направи Университет за възрастни, вместо да се занимава с най-важното - програмите на децата.
  6. Шесто наблягаше на колежи след средното образование нещо също трудно осъществимо и ненужно, вместо да се засилят професионалните гимназии. Никой не разбра неговата схема за реформа, която предложи -със сложни взаимовръзки.
  7. Връзките с медиите много куцаха.
;

Днес отново за пореден път се завъртя името на бившия образователен министър Даниел Вълчев като най-вероятен наследник на министър Танев. Той вече е бил министър и е подреден и организиран човек, който може би ще успее да сложи ред в хаоса.

И един интересен факт - преди три години точно на този ден, Бойко Борисов е поискал и оставката на Срегей Игнатов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестът Национална стачка поиска оставката на кабинета
Протестът "Национална стачка" поиска оставката на кабинета
Шефът на ЕНП предупреди Реформаторите
Шефът на ЕНП предупреди "Реформаторите"