Засилен е контролът в района на индустриалната свинеферма в Николово

Засилен контрол на Агенцията по безопасност на храните в района на индустриалната свинеферма в Николово, където вчера беше открито ново огнище на африканска чума по свинете. Забранен е достъпът на външни лица на територията на комплекса, задължително се прави дезинфекция на влизащите и излизащите автомобили и хора. Това е четвъртият случай на африканска чума по свинете в Русенско. И първият в промишлен свинекоплекс.

от БНТ
08:42, 21.07.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Полицейски патрул спира и проверява автомобилите за нелегален превоз на животни между селата Николово и Просена. В района не се допускат външни лица, забранено е и снимането с камери. От областната дирекция по безопасност на храните извършват клинични прегледи на домашните свине, за да се гарантира своевременното откриване на Африканска чума. Комисия ще мине през селата Николово, Долно Абланово и Просена, за да провери дали стопаните, които са имали прасета, вече не са ги заклали. Заедно с дивите свине те са най-опасният преносител на заразата.

Марийка Генова - кмет на село Николово: В задните дворове сведения имаме за 7 прасета. Уведомени са, че те ще бъдат унищожени. И ще минем да проверим дали това, което са предупредени, дали са го изпълнили.

Всички животни в трикилометровата зона ще бъдат евтаназирани и загробени на определено място. Само в свинефермата в Николово те са 17 хиляди. По непотвърдена информация собствениците на свинекомплекса са руснаци. А управителят не отговаря на мобилния си телефон.

Само на няколко километра от Николов се намират други два големи свинекомплекса, а производството на трите досега осигуряваше 1/3 от свинско месо за страната.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кои са най-предпочитаните специалности на Софийския университет?
Кои са най-предпочитаните специалности на Софийския университет?
Кинолози настояват за регистър за агресивните кучета
Кинолози настояват за регистър за агресивните кучета