50 години след стъпването на Луната: Новата цел на учените е Марс

На днешния ден преди 50 години човечеството стъпва на Луната. На 20 юли 1969 г. Нийл Армстронг изрича най-известната фраза в историята на космоса "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството". Днес астронавтите говорят за Марс.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:42, 20.07.2019
Чете се за: 00:58 мин.
Още

На 16 юли 1969 г. започва мисията "Аполо 11". Тричленен екипаж в състав Нийл Армстронг, Едуин "Бъз" Олдрин и Майкъл Колинс поема курс към Луната. След 76 часа полет те достигат окололунната орбита.

На 20 юли Нийл Армстронг и "Бъз" Олдрин кацат с модула "Ийгъл" в Морето на спокойствието. Армстронг първи слиза по стълбичката и става първият човек, стъпил на Луната. След него е Олдрин, а Колинс остава в капсулата "Колумбия", с която тримата се връщат обратно на Земята, четири дни след историческия момент.

По повод годишнината президентът Доналд Тръмп прие астронавтите "Бъз" Олдрин и Майкъл Колинс в Овалния кабинет на Белия дом. Семейството на Нийл Армстронг, който почина през 2012 г., също присъстваше.

По време на разговорите отново беше поставен въпросът може ли хората да достигнат Марс, без първо да се върнат на Луната. Легендарните астронавти по-скоро подкрепят директен полет до Марс и са резервирани към идеята Луната да бъде междинна станция по пътя към Червената планета.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн обаче подчерта, че заради подреждането на планетите космически апарати могат да бъдат изстрелвани към Марс на 26 месеца, а пътуването дотам е седем месеца в едната посока.

Джим Брайдънстайн, директор на НАСА: Трябва да използваме Луната като полигон. Когато отидем на Марс, ще се наложи да останем там дълго време. Това означава, че трябва да се научим да живеем в друг свят.

Честванията на 50-та годишнина от стъпването на Луната продължават. Една от най-зрелищните инсталации е проектирането в реални размери на ракетата "Сатурн-5" върху монумента на Джордж Вашингтон в американската столица.

17-минутен филм за мисията също може да бъде видян от жителите и гостите на Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лебедово езеро с премиера на сцената на Античния театър в Пловдив
"Лебедово езеро" с премиера на сцената на Античния театър в Пловдив
Хиляди гости усетиха магията на фолклора във втория ден от Роженския събор
Хиляди гости усетиха магията на фолклора във втория ден от Роженския събор