НОВИНИ

Засилени мерки за сигурност преди новогодишната нощ

Спецслужбите и МВР запазват повишено ниво на антитерористична готовност - код жълто. Засилено полицейско присъствие по гари, автогари, летища, концерти и масови прояви преди Нова година. МВР и спецслужбите въвеждат допълнителни мерки за сигурност - проверки на пътници, хора и автомобили. Няма конкретна информация за готвени терористични действия на територията на България, заяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. Повече полиция и бдителност ще има и в големите зимни курорти.

Александър Марков
от Александър Марков
17:30, 30.12.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

МВР и спецслужбите ще бъдат особено бдителни преди, по време и след 31-и. Полицаи и баретите ще следят за сигурността по гарите, автогарите и летищата.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи в оставка: "Засилените мерки ще се изразят в повишено присъствие на служителите на МВР, както и засилени проверки на багажи, документи за самоличност и автомобили. Дадени са указания за заострена бдителност на частните охранителни фирми с приоритет на местата с масово събиране на хора".

Особено строг пропускателен режим ще има на концертите и новогодишните тържества.

Румяна Бъчварова: "На тях няма да бъдат допускани граждани с оръжия, във видимо нетрезво състояние, със стъклени бутилки и пиротехнически средства".

Повече полиция ще има по зимните курорти - Банско, Разлог, Пампорово, Самоков, където има и чуждестранни туристи. На централната гара и автогара - освен стотиците видеокамери, патрулират и повече полицаи, които следят за съмнителни пътници и багажи.

Иван Мирославов, директор на Централна автогара - София: "За сметка на нашата охрана, която сме наели и извършва тази дейност в автогарата, вече силите за сигурност, органите на Второ РУП, са с по-голямо присъствие, с повече жива сила. Освен всичко това, което са предприели те, вече има и екипи на по-специалните части, които са в района, които не демонстрират своето присъствие, но са тук, наблизо са и имат възможност да реагират по всяко време".

Службите призовават гражданите да бъдат особено бдителни. Ако забележат нещо нередно, могат да сигнализират на телефоните на районните полицейски управления, телефон 112 и на линиите на Националния контратерористичен център.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Лед и огън прогонват нежеланите образи на годината
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Лед и огън прогонват нежеланите образи на годината
Колона от 2 км автомобили, блокирани на Прохода на Републиката
Колона от 2 км автомобили, блокирани на Прохода на Републиката