НОВИНИ

Затварят три заведения край Варна заради незаконна търговска дейност

Три заведения на плаж „Кабакум-централен" край Варна извършват незаконна търговска дейност и ще бъдат затворени. Това установи проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова. За нарушенията за сезирани Дирекцията за регионален строителен контрол и Община Варна да бъдат предприети незабавни действия за спиране на тока и водата в обектите и прекратяване на нелегалната търговия.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
19:03, 10.07.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Въпреки проведения търг за отдаване по наем плажът „Кабакум-централен" е неохраняем, защото договорът с новия наемател се обжалва. Според закона, там не трябва да се извършва никаква търговска дейност. Трите заведения обаче работят без да имат разрешение. Собствениците им имат правоотношения със стария наемател, чийто договор е прекратен заради редица нарушения и неплатен наем.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Тук се извършва на практика самоуправство и е необходимо да се предприемат всички действия, които законът изисква, за да може това да се преустанови.

Трите заведения ще бъдат демонтирани. Единият от собствениците не е съгласен обектът му да бъде затворен заради забавяне на процедурата за отдаване на плажа под наем.

Нанко Иванов, собственик на заведение: Казвам, че се бави процедурата, което не е в интерес на никого от плажуващите, от концесионерите, от наемателите, както и да е. В крайна сметка сезонът приключва официално на 30-и септември, а делото е назначено за 20-ти.

Проверяващите са получили сигнал, че в трите заведения взимат пари за чадър и шезлонг, което също е нарушение на закона особено на неохраняем плаж.

Андрей: Ние си купихме два сока от по три лева и така можем да ползваме безплатно шезлонг и чадър, но ако не си купим нещо, не можем да си почиваме тук безплатно.

Мащабни проверки за спазването на договорите за наем и концесия на плажовете по Черноморието ще се правят до края на летния сезон. На нарушителите ще бъдат налагани солени глоби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цецка Цачева: Не бива задължения да растат неколкократно
Цецка Цачева: Не бива задължения да растат неколкократно
Отново протест на лекарите от общинската болница Свети Мина в Пловдив
Отново протест на лекарите от общинската болница "Свети Мина" в Пловдив