НОВИНИ

Жители на Бистрица искат оставката на районния кмет заради незаконни строежи

Жители на село Бистрица поискаха оставката на районния кмет на Панчарево Димитър Сичанов и други служители на местната администрация заради незаконното строителство в района. Днес хората от селото създадоха инициативен комитет за участие в местното самоуправление. Те направиха и подписка с тези искания, която ще бъде внесена в Столичната община.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
19:13, 11.03.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Гражданското недоволство в софийското село Бистрица се отключи в края на миналата година заради строеж, който запушва пътя към Витоша. На няколко пъти хората излязоха на протест, за да поискат земята, върху която се строи, да бъде възстановена и да сигнализират, че случващото се там е незаконно. Недоволството на хората накара кмета на София Йорданка Фандъкова да разпореди проверка на спорния имот и да сигнализира за случая прокуратурата и всички отговорни институции.

В хода на проверките са установени нарушения, заради които разрешението за строеж е отменено от районния архитект на Панчарево. Въпреки това хората от Бистрица настояват районния кмет Димитър Сичанов да подаде оставка. Te поискаха и отстраняването на началника и служител в сектора за управление на общинската собственост, главния инженер на района и юрисконсулта на Панчарево. Причината е липса на доверие в тях.

Асен Джингов - жител на с. Бистрица: Със своите действия и бездействия подпомагат, прикриват или осуетяват извършването на куп длъжностни престъпления - придобиването на земи, които са общинска собственост.

Кметът на район Панчарево Димитър Сичанов отхвърли обвиненията и обясни че, строежът, който отключи недоволството, е върху земя, която е частна собственост и строителството там не е незаконно.

Димитър Сичанов - кмет на район Панчарево: Всичките процедури са спазени, частен имот е, с изрядни актове за собственост, с всичките документи, които трябва да се издадат за разрешението за строеж, така че там не е незаконно строителството. Жителите твърдят, че самия имот е придобит по незаконен начин, вие знаете, че там тече проверка - общината не връща земите, как е върната земята аз не знам, това е правомощие на поземлената комисия.

Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че в хода на проверките на строежа са установени пропуски в отразяването на техническата инфраструктура, но и това се оспорва от собствениците.

арх. Здравко Здравков - главен архитект на София: В тази връзка аз допуснах една заповед за отмяна на градоустройството. По тази моя заповед също има процедура по обжалване, която предстои да бъде изпратена в съда.

Главният архитект е поел ангажимент пред хората от Бистрица, че ще бъде изготвен цялостен подробен устройствен план на тази територия, но това може да се случи едва след приключване на процедурите по обжалване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сбогувахме се с големия писател Георги Данаилов
Сбогувахме се с големия писател Георги Данаилов
Илияна Йотова: Прави се опит за дискредитация на президента Радев за СЕТА
Илияна Йотова: Прави се опит за дискредитация на президента Радев за СЕТА