НОВИНИ

Жителите на Девин излязоха на протест срещу по-високата цена на водата

Жителите на община Девин протестираха срещу готвеното увеличение на цената на питейната вода. Предвижда се до 2021 година кубик вода в града и околните населени места да скочи до 2 лева и 25 стотинки. Хората се заканиха, че ще спрат да плащат и дори са готови за гражданско неподчинение.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
19:39, 27.12.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Стотици жители на родопския град се включиха в днешния протест и блокираха за кратко главния път Пловдив-Смолян. Хората настояха да бъде върната старата цена на питейната вода. През месец май тя скочи от 94 стотинки на 1,26 лева.

Дафинка Ангелова: Аз например с 203 лева пенсия от 1 юли с 45 години стаж не мога да си позволя... мъжът ми е мозъчен инсулт - той 200 лева и аз 200 лева, да заплащам тази цена на водата.

От дружеството „Водоснабдяване и канализация“ в Смолян предвиждат до 2021-а година цената на водата да се увеличава плавно. Хората смятат, че повишението е неоснователно.

Лора Славчева – председател на Инициативен комитет „Да защитим цената на водата в Девин“: За бъдещия програмен период от 2017 до 2021 за община Девин не са заложени никакви средства за пречиствателна станция. А цялата обратна канализация на Девин е заустена в река Девинска, която през лятото при маловодието спада много и в града, тя пресича целия град, мирише ужасно на обратна канализация.

Повишението ще засегне 13 села в община Девин. Днес своята подкрепа за девинци дадоха и жителите на Борино и Доспат. Местните смятат, че по-високата цена ще се отрази и на туризма.

Исай Савов – жител на община Доспат: Най-вероятно това ще увеличи цената на нощувките, изобщо на туризма и може би ще има отлив на туристи.

Според кмета на Девин, хората пият чиста вода от нови тръби и нямат основание да са недоволни.

Красимир Даскалов – кмет на община Девин: Подменени са от ВиК и няма как водата да е безплатна. Тази услуга не може да бъде безплатна. Няма как до домовете на хората да пристига нещо, което да не се плаща, защото съоръженията са изключително тежки.

Хората се заканват, че ако гласът им не бъде чут, ще преминат към гражданско неподчинение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини
ДРУГИТЕ новини
Няколко души бяха ранени при експлозия в супермаркет в Санкт Петербург (ВИДЕО)
Няколко души бяха ранени при експлозия в супермаркет в Санкт Петербург (ВИДЕО)