САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Животновъди от Ямболско получиха първите обезщетения за евтаназия на добитъка

Обезщетенията за първите умъртвени животни през юни заради заболяването чума във Воден бяха изплатени. Първоначално 13-те собственици на овце и кози отказаха да получат парите си заради ниската според тях оценка, но след това приеха общо предвидените за тях около 77 000 лв. В селото преди установяването на заразата са отглеждани 1 284 овце и кози.

от Румяна Стефанова
17:52, 17.07.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Воден е първото село, в което беше открита чума по дребните преживни животни. Днес представители от Агенцията по храните пристигнаха, за да изплатят предвидените средства от минимум 190 лева за възрастно и минимум 140 лева за младо животно в зависимост от теглото им. Първоначално фермерите отказаха да получат предвиденото обезщетение.

Петко Иванов, животновъд: Няма да ги взема. Искам по 250 лева на бройка за всичко. Ами 300 лева струва овцата, аз правя компенсация между ярето по-малко, козата по-малко та 250 на бройка.... искаме преизчисляване на средствата.
Желязков, животновъд: Няма да взема парите, защото на мене като продам агнето вземам 200 лева, сега ми дават 140 лева. Виж каква голяма разлика. Не стига дето ни убиха психически, ами и парично искат да ни убия.
Георги Панайотов, животновъд: Моите са преведени по банков път, но всеки да реши за себе си.

В крайна сметка, часове по-късно след като размислиха, животновъдите от Воден се върнаха и получиха парите си. Един от тях е пожелал те да бъдат преведени по банков път. Въпреки това, голяма част от животновъдите ще се включат в протеста, организиран утре в София.

;

Средното обезщетение за умъртвено животно е 327 лв., съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов. За евтаназирани овце и кози под селекционен контрол на стопаните се изплащат минимум 250 лв., а за тези, които не са под селекционен контрол, минималната сума е 190 лв.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей получи необходимата парламентарна подкрепа за нейния план за Брекзит
Тереза Мей получи необходимата парламентарна подкрепа за нейния план за Брекзит
Яростни критики срещу Доналд Тръмп след срещата му с Владимир Путин
Яростни критики срещу Доналд Тръмп след срещата му с Владимир Путин