НОВИНИ

Злоупотреба с надбавки за несъществуващи деца

През последните дни редица немскоезични медии публикуваха информации за рекорден скок в броя на българите, които получават социални помощи в Австрия или детски надбавки в Германия за деца, които всъщност не съществуват.

bnt avatar logo
от Мария Илчева
19:57, 31.05.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В Германия все повече чужденци от Евросъюза получават детски надбавки, без да имат право на това. "По всичко личи, че става дума за организирана злоупотреба", се казва в становище на германското финансово министерство, цитирано от вестник "Билд".

От министерството подчертават, че все повече граждани на определени страни от ЕС подават фалшиви молби за детски за деца, които всъщност не съществуват. Най-вероятно се имат предвид предимно българите и румънците. През изминалите месеци медиите в Германия често информираха за полицейски акции по подозрение в злоупотреби със социални помощи и детски, провеждани в проблемните квартали на градовете от Рурската област. Там живеят предимно българи и румънци.

Вестник "Билд" посочва още, че в тази връзка управляващите християндемократи за пореден път настояват размерът на детските да бъде напаснат към сумата, която се получава в страните, където живеят децата. Т.е. ако един баща работи в Германия, а детето му живее в България, той би трябвало да получавала не 192 евро, а 18,50 евро.

И австрийските медии тези дни се занимават с българските граждани. Вестник "Кроне" например посочва, че през последната година само във Виена броят на българите, получаващи социални помощи, направо експлоадирал. Те вече са над 1700, което представлява скок с близо 570%. Изданието обаче не посочва дали и тук става дума за злоупотреба или не.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кулинарни традиции и завръщане към миналото
Кулинарни традиции и завръщане към миналото
ЕС отчете най-ниската безработица от декември 2008-ма година насам
ЕС отчете най-ниската безработица от декември 2008-ма година насам