НОВИНИ

Зоопаркът във Варна търси осиновители

Над 60 бебета във варненския зоопарк търсят своя осиновител. Кампанията се провежда за трета поредна година и има за цел да подпомогне финансово зоологическата градина. Самото осиновяване става чрез даряване на средства за месечната издръжка на новороденото. Сумите варират от 30 до 220 лева в зависимост от вида на животното.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
19:55, 22.01.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Осиновител може да бъде всяко физическо или юридическо лице. Ако желае, до клетката на избраното животно може и да постави табела със своето име.

"Осиновяването при нас придобива друг смисъл. Не е животното да се вземе в къщи, не само защото е опасно, но е и забранено със закон", уточни Иванка Стоянова, директор на зоопарка.

Варненците Калин Василев и Диян Иванов са едни от първите осиновители за тази година. Те избраха да се грижат за маймунка от вида зелена морска котка. Месечно двамата ще отделят по 50 лева за бозайника. В знак на благодарност те получиха и специална грамота.

И както традицията повелява, осиновителите избират име на животното. Калин и Диян кръстиха маймунката с екзотичното име Фурай.

"От японски идва и значи „По пътя на вятъра“. Също така избрахме маймунката, защото тази година се води на огнената маймуна и заради това решихме да бъде това животно", каза Калин Василев.

Сред животните, които чакат своя осиновител, са двугърба камила, елен лопатар, муфлони, носати мечета, виетнамски прасета, златни фазани, морски свинчета и вълнисти папагали. Ръка на зоокъта подават и хора от София, Бургас, Габрово и Казанлък. Събраните средства по време на кампанията се изразходват и за подобряване на материалната база.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без прием в три специалности на Висшето военноморско училище
Без прием в три специалности на Висшето военноморско училище
Колко струва да се научиш да караш ски в Банско и Пампорово?
Колко струва да се научиш да караш ски в Банско и Пампорово?