НОВИНИ

Зоран Заев и Алексис Ципрас са номинирани за Нобелова награда за мир

Премиерите на Македония и на Гърция - Зоран Заев и Алексис Ципрас, са номинирани за Нобелова награда за мир. През 2019 година те могат да бъдат отличени за постигането на Преспанското споразумение.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:57, 18.12.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Съгласно подписаното през юни споразумение бившата югославска република трябва да стане Северна Македония и чрез промени в конституцията си да гарантира, че няма претенции към съседни територии и население. Гърция пък се ангажира да открие пътя на Скопие към НАТО и Европейския съюз.

Премиерите Заев и Ципрас бяха официално номинирани за най-престижната световна награда от тунизийката Уидед Бушамауи. Тя е един от нобеловите лауреати за мир от 2015 година - за усилията за изграждане на демокрацията в Тунис след Жасминовата революция.

"Храбри лидери" бяха наречени днес Заев и Ципрас и от висш американски дипломат в Скопие.

Джон Съливан, зам.-държавен секретар на САЩ: "Съединените щати силно подкрепят пълното прилагане на Преспанското споразумение, което ще позволи на Македония да заеме полагащото ѝ се място в НАТО и Европейския съюз."

Съливан обвини Русия, че се опитва да подкопае споразумението. А за изпълнението му остава македонският парламент да приеме конституционните промени, а след това гръцкият - да го ратифицира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата поиска Ценко Чоков да бъде върнат в съда
Прокуратурата поиска Ценко Чоков да бъде върнат в съда
НЗОК реши да спре стимулите на аптеките за скъпоструващите лекарства
НЗОК реши да спре стимулите на аптеките за скъпоструващите лекарства