НОВИНИ

Зърнопроизводител от Добрич отглежда тикви с голи семки

От няколко години зърнопроизводител от Добрич отглежда тикви с голи семки. Те са с висока масленост и се използват за добив на студено пресовано олио, което е изключително здравословно заради високото си съдържание на витамин Е.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Надежда Карапанчева
15:15, 01.06.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Недялко Статев обработва 10 000 дка в землището на добричкото село Поп Григорово. Освен конвенционалните зърнени култури, той отглежда още маточина, лавандула, боб, леща и тикви с голи семена. Разнообразява традиционните за крупното земеделие видове, защото е установил, че част от площите му са недостатъчно плодородни. Семената за тиквите доставя от Австрия. Растението не е хибрид или ГМО, произлиза от Мексико и съществува повече от 300 години.

Недялко Статев, земеделски производител
„По-особеното в нея и различното от стандартната тиква, която ние познаваме, е с по-висока масленост и благодарение на това от нея се добива тиквено олио.“

Лабораторните анализи показват, че в 100 мл тиквено олио се съдържа 30 пъти дневната дажба на витамин Е. Тази култура изисква повече внимание и грижа, и много ръчен труд. Само прибирането й е напълно механизирано.

Недялко Статев, земеделски производител
„Нямаме препарати, семената не са евтини, но основен разход е трудът и ако не подбираме добре предшествениците, и ако не поддържаме нивите си чисти, отглеждането на тиква е скъпо производство.“

Въпреки това Статев се надява на допълнителен приход от тази продукция. Засега изнася тиквеното семе в чужбина, защото само там се извършва студено пресоване на семето. Планира да изгради собствена рафинерия и да въведе качествено здравословно производство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две коли се удариха във влекач, превозващ американска военна техника край Шумен
Две коли се удариха във влекач, превозващ американска военна техника край Шумен
Зоран Заев пое функциите на премиер на Македония
Зоран Заев пое функциите на премиер на Македония