От няколко години зърнопроизводител от Добрич отглежда тикви с голи семки. Те са с висока масленост и се използват за добив на студено пресовано олио, което е изключително здравословно заради високото си съдържание на витамин Е.
Недялко Статев обработва 10 000 дка в землището на добричкото село Поп Григорово. Освен конвенционалните зърнени култури, той отглежда още маточина, лавандула, боб, леща и тикви с голи семена. Разнообразява традиционните за крупното земеделие видове, защото е установил, че част от площите му са недостатъчно плодородни. Семената за тиквите доставя от Австрия. Растението не е хибрид или ГМО, произлиза от Мексико и съществува повече от 300 години.
Недялко Статев, земеделски производител
„По-особеното в нея и различното от стандартната тиква, която ние познаваме, е с по-висока масленост и благодарение на това от нея се добива тиквено олио.“
Лабораторните анализи показват, че в 100 мл тиквено олио се съдържа 30 пъти дневната дажба на витамин Е. Тази култура изисква повече внимание и грижа, и много ръчен труд. Само прибирането й е напълно механизирано.
Недялко Статев, земеделски производител
„Нямаме препарати, семената не са евтини, но основен разход е трудът и ако не подбираме добре предшествениците, и ако не поддържаме нивите си чисти, отглеждането на тиква е скъпо производство.“
Въпреки това Статев се надява на допълнителен приход от тази продукция. Засега изнася тиквеното семе в чужбина, защото само там се извършва студено пресоване на семето. Планира да изгради собствена рафинерия и да въведе качествено здравословно производство.