„МеГра“, еп. 8: Цветелина Йорданова и Джанан Дурал споделят как се отразяват международните новини

от БНТ
11:46, 06.08.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Още
bdquoмеграldquo цветелина йорданова джанан дурал споделят отразяват международните новини

Цветелина Йорданова и Джанан Дурал са специални гости в осмия епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ – „МеГра“. Двете са международни редактори в обществената телевизия и следят всичко важно извън границите на страната. В епизода ще разкажат за спецификите на този тип новини, колко познаваме чуждестранните медии и променят ли социалните мрежи играта. Журналистите коментират отразяването и потребяването на международни новини, случващото се около изборите на президент на САЩ. В интервюто става дума дори за информацията в TikTok и за скандала на Доналд Тръмп и Twitter.

Според изследване, българите сме сред нациите в Централна и Източна Европа, които най-много се доверяват на писаното в социалните мрежи, при това – безкритично, а Цветелина Йорданова и Джанан Дурал разясняват на какво се дължи това и за какво да следим, когато черпим информация от там.

„Най-важната позиция за всеки журналист е да пази независимостта си, търсенето на истината и да не забравя отговорността на това, което прави.“, споделя Цветелина Йорданова.

В следващите епизоди очаквайте водещите Спас Кьосев и Даниел Михайлов. Гости на последния епизод на „МеГра” ще бъдат главният продуцент на новините Даниел Чипев и Мариела Драголова, директор на Дирекция „Информация”.

Поредицата „МеГра“ излиза всеки четвъртък и ще бъде достъпна за слушане в Spotify, Soundcloud, Аpple Podcasts, Google Podcasts, както и на обновения новинарски сайт bntnews.bg

Последвайте официалните подкаст канали на БНТ

Spotify: https://rb.gy/tmr363
Soundcloud: https://rb.gy/o9ctfp
Аpple Podcasts: https://rb.gy/3j6pje
Google Podcasts: https://rb.gy/btewm0

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Плажът в Ахтопол - пренаселен с туристи
Плажът в Ахтопол - пренаселен с туристи
Образуваха съдебно дело за блокадата на пътя Стара Загора - Хасково
Образуваха съдебно дело за блокадата на пътя Стара Загора - Хасково