НОВИНИ

"МеГра", еп. 5: Трудно ли е да си журналист под напрежение - разказват Иво Никодимов и Мария Чернева

мегра трудно журналист напрежение разказват иво никодимов мария чернева
bnt avatar logo
от БНТ
10:55, 16.07.2020
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Криминалният и съдебен репортер Иво Никодимов и Мария Чернева, за която няма тайни в здравеопазването и социалната сфера, които са с повече от 30-години опит в журналистиката разказват трудно ли е да си журналист под напрежение, как да се отсява истината от дезинформацията и защо трябва да се зачита достойнството на обекта на журналистически материал.

Новият епизод на „МеГра” излиза дни преди 60-тия юбилей на “По света и у нас”. Вече 60 години „По света и у нас“ разказва за всичко важно в живота ни, а Българската национална телевизия е символ за проверени факти и качествена журналистика. Емблематични лица от екрана застават зад микрофона на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“, за да споделят, как да отсяваме фактите, как да не станем жертва на дезинформация, как да плуваме уверено в морето, в което всеки е медия…

Специални гости на петия епизод на подкаста са двама журналисти с над три десетилетия опит - криминалният и съдебен репортер Иво Никодимов и Мария Чернева, за която няма тайни в здравеопазването и социалната сфера.

Двамата разказват трудно ли е да си журналист под напрежение; как да се отсява истината от дезинформацията и стига ли журналистическото образование, за да си добър репортер. От епизода става ясно и защо трябва да се зачита достойнството на обекта на журналистически материал.

“Ти трябва да си с ясното съзнание, че някой е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда. Има много случаи, в които ти се подхвърля информация, просто за да бъде някой окепазен”, споделя Иво Никодимов.

В разговора с репортерите на “По света и у нас” те разкриват мнението си за това как медиите реагираха и отразяват ситуацията с COVID-19. “Приемам това за нормално. Друг е въпросът, че тази епидемия специално не прилича на нищо досега - може би заради информационната среда, в която вирее. Това преекспониране придоби застрашителни и вредни размери. Няма лошо да се акцентира, но е като с отровите - всичко е въпрос на доза. Ние поехме твърде голяма доза”, смята Мария Чернева.

В новия епизод на „МеГра“ двамата репортери споделят и възможно ли е да потребяваш информацията по различен начин, когато си в нюзруума и когато си у дома. Иво Никодимов разкрива и колко важна е бързата реакция, дори и събитието да се случва на метри от теб.

В следващите епизоди очаквайте Цветелина Йорданова и Джанан Дурал, както и водещите Георги Любенов, Спас Кьосев, Даниел Михайлов, Христина Христова и Надя Обретенова. Гости на последния епизод на „МеГра” ще бъдат главният продуцент на новините Даниел Чипев и Мариела Драголова, директор на Дирекция „Информация”.

Поредицата „МеГра“ излиза всеки четвъртък и ще бъде достъпна за слушане в Spotify, Soundcloud, Аpple Podcasts, Google Podcasts, както и на обновения новинарски сайт bntnews.bg.

Поредицата „МеГра“излиза всеки четвъртък и ще бъде достъпна за слушане в Spotify, Soundcloud, Аpple Podcasts, Google Podcasts, както и на обновения новинарски сайт bntnews.bg

Последвайте официалните подкаст канали на БНТ!

Трети епизод с участието на Аделина Радева можете да слушате ТУК!

Четвърти епизод с участието на Александър Марков и Надежда Василева можете да слушате ТУК!


Spotify: https://rb.gy/tmr363

Soundcloud: https://rb.gy/o9ctfp

Аpple Podcasts: https://rb.gy/3j6pje

Google Podcasts: https://rb.gy/btewm0

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Златните момичета“ с разтърсващи думи след смъртта на Николай Щерев
„Златните момичета“ с разтърсващи думи след смъртта на Николай Щерев
Навършват се 74 години от рождението на Паша Христова
Навършват се 74 години от рождението на Паша Христова