НОВИНИ

„Прозрачност без граници“: Наблюдението остава в друг формат

европейската комисия готви кризисен енергиен план следващия отоплителен сезон
bnt avatar logo
от БНТ
16:28, 15.09.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Има опасност изявлението на председателя на ЕК да бъде превратно интерпретирано от българските политици като „потупване по рамото“, предупреждават в своя официална позиция от Асоциация „Прозрачност без граници“ по повод решението на ЕК да прекрати Механизма за сътрудничество и проверка за България.

Отпада мониторинговият механизъм на ЕК над България

„Безспорно краят на мандата на ЕК е време за политически реверанси и подпомагане на национално ниво на политически семейства. Въпреки това трябва да знаем, че на „брюкселски“ това решение означава нещо различно: първо, че ЕС е изтощен да търси напредък в застоя в областта на борбата с корупцията по висшите етажи и организираната престъпност. Второ, че започва работата на относително новия механизъм с аналогично предназначение „Доклад за върховенството на правото“, обясняват от асоциацията.

Денков за отпадането на мониторинга: ЕК разбра, че сме тръгнали по правия път

Според тях има и трета възможност - ЕК да посочи CVM (Cooperation and Verification Mechanism) като успешен, като същевременно запази мониторинга чрез трансформацията му в „Доклад за върховенството на правото“.

Петков за отпадането на мониторинговия доклад: Денков и Габриел се представят като отбор

"Темите и препоръките остават. Макар и в новия формат - те са същите. Непостигнатите цели – също“, се казва още в позицията и подчертават, че наблюдението остава в друг формат.

"Трябва да припомним, че повече от 10 години индексът за политическа корупция на Transparency international сочи наличието на тежки системни проблеми в противодействието на корупцията в България и устойчиво бележи стойност между 40 – 44 единици от максимум 100 – най-ниските за ЕС", се казва още в позицията.

Илияна Йотова за прекратяването на мониторинга: Усилията на много български правителства се увенчаха с успех

"Прекратяването на CVM (Cooperation and Verification Mechanism) може да се разглежда и в глобалния контекст на по-дълбоката европейска интеграция и евентуално включване в Шенген", уточнява изпълнителният директор на Асоциацията Калин Славов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане": Да не се бият фанфари за падането на мониторинга
"Възраждане": Да не се бият фанфари за падането на мониторинга
Парламентът реши данните от научни изследвания да бъдат достъпни за всеки
Парламентът реши данните от научни изследвания да бъдат достъпни за всеки